Tohle jídlo je neskutečná zdravá bomba, což poznáte hned po prvním ochutnání. Libové hovězí jsem doplnila salátem ve stylu bowlu – misky navršené vším dobrým. Ve výsledku je jídlo výživovými hodnotami velmi přátelské, a to jak kaloricky, tak v množství bílkovin, které obsahuje hovězí, fazole i quinoia. Tu jsem použila červenou, protože už nějakou dobu ležela a v mojí spíži a lákalo mě to… není důvod nevyužít i bílou. Do salátu je dále možné přidat avokádo, na které sem zapomněla 😀 a také lehce nalámané nachos chipsy.
Mexický bowl s hovězím a červenou quinoiou
(4 porce)
- hovězí na minutku 300g
- 1 lžíce oleje+másla
- koření steak
- 1 hnek uvařené quinoy
- 3 papriky – barevné
- 4 menší rajčata
- kozerva červených fazolí (ideálně z páry)
- 1/2 konzervy kukuřice
- 1 citron
- 2 lžíce olivového oleje
- krájené chilli papričky pro odvážné
Nejdříve si vytáhneme hovězí z lednice, omyjeme a necháme usadit na pokojovou teplotu. Mezitím si uvaříme quinoiu – zhruba třetinu propláchnuté quinoiy 15 minut vaříme s hrnkem vody a špetkou soli. Následně ji necháme vychladnout. Papriky a rajčata si nakrájíme na drobné kostičky. Fazole a kukuřici jednoduše slijeme. Hovězí lehce potřeme olejem, posolíme a posypeme oblíbeným pikantním kořením na steaky. Zprudka opečeme na pánvi z obou stran a poté vložíme do pekáčku, na každý kousek položíme kousíček másla a necháme v troubě na 150 stupňů zhruba 3-5 minut dojít. Záleží na vás, jak máte rádi maso propečené a také na vaší troubě. Není problém maso zkusit naříznout a případně vrátit k dopečení. Do větších hlubokých misek nebo polévkových talířu rozložíme uvařenou quinoiu, papriky, rajčata, fazole a kukuřici. Pokapame zalivkou připravenou ze šťávy ze čtvrtiny citronu, 2 lžic oleje, 4 lžic vody a špetky soli. Vršek salátu ozdobíme tence pokrájeným hovězím a skrojky citronu.