Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY

Krůtí segedín a karlovarské knedlíky z večerního chlebíku

  Slibovala jsem v minulých příspěvcích oprašování české kuchyně v trošku zajímavějším a hlavně zdravějším podání. Po sekané se sušenými rajčaty a cuketových placičkách, tu máme něco, co je fakticky zařazeno do škatulky: Dám si to k obědu a makra jsou pro dnešek v hajz..háji. Tak jsem trochu zaimprovizovala a učinila tomu přítrž, až budu dávat do instragram hashtag segedín a pak fitnessfood, tak budu stejně prskat smíchy. Co se týká omáčky, chutná úplně stejně jako tradiční verze, tedy s tím, že jsem si tam udělala dost té masové složky, protože ta je nej. Pff tři kostičky masa v jídelně… Knedlíky jsou karlovarské z večerního chlebíku a po něm taky chutnají, můžete použít jiné oblíbené pečivo. Já měla chlebík zrovna doma a protože je lowcarb, tak mi přišlo fajn to zkusit. Jediné varování, jak je to boží, tak je to sytý :D.

Krůtí segedín a karlovarské knedlíky z večerního chlebíku

Segedín:

  • 2 větší cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce koření sladká paprika
  • 400g krůtího masa nakrájeného na nudličky
  • 2 lžíce rýžové mouky (či jiné)
  • 1 hovězí bujon (ideálně forma želé)
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1/2 lžíce kmínu
  • 1 malá sklenice kysaného zelí (nebo sáček)
  • sůl, pepř

Knedlíky (uvádím množství na 1 šišku, jsou syté):

  • 1/2 večerního chlebíku od Penamu (125g)
  • 1 vejce
  • 100ml mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 50g špaldové mouky
  • hrst petrželové natě

 

Nejdříve si připravíme omáčku, nakrájíme nadrobno cibuli a opečeme ji v hrnci na oleji do světle hnědé barvy. Poté cibuli zasypeme paprikou, promícháme a přidáme krůtí maso. Během opékání zasypeme moukou. Když je maso lehce opečené přilijeme vodu, tak, aby bylo ponořené a přidáme bujon. Přidáme také koření – česnek, kmín, trošku soli a pepř. Poté také přidáme kysané zelí. Směs necháme pozvolna vařit než budeme mít hotový knedlík. Případně ještě po povaření přisolíme.

Na knedlíky si nakrájíme chlebík na kostičky, přidáme k němu sůl, žloutek z vejce, mléko, mouku a nasekanou nať z petržele. Vedle v míse si vyšleháme bílek do tuhé pěny. Opatrně ho přimícháme k chlebové směsi. Těsto navršíme na potravinovou folii do úzkého obdelníku, zatočíme ji a na koncích uděláme uzel. Knedlík vkládáme do vařící vody a vaříme zhruba 20-25 minut. Poté ho vyndáme z vody a vybalíme z fólie. Krájíme až po lehkém zchladnutí, vařící se krájí obtížně, ale taky sem se s tím nakonec poprala.

P.S. Do 45 minut hotovo is loudáním, to je super ne?

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *