Brownie z přesnídavky – to chceš! Chtěla jsem upéct něco dětem, jelikož jsme dnešní dopoledne trávili na olympiádě z dějepisu. Trošku nás fascinovalo, jak to někteří žáci, i učitelé žrali. My jsme se například ztratili už cestou, málem zapadli ve vánici a pak byli na místě více, jak o hodinu dříve 😀 po poradě dobrých pocestných důchodového věku. Ale udrželi jsme si dobrou náladu. Nicméně, zpátky k brownies… Na fotkách to není vidět, protože za 24 hodin koláč zmizel, ale musíte mi věřit, že je tvořený ze dvou vrstev – brownískové kakaové a tvarohově cheesecakové, lesní ovoce navrchu je lehce nakyslý bonus. Klasicky bez zbytečných cukrů a tuků a s rancem bílkovin. A tak to má být, ať vám chutná, stejně jako chutnalo dneska nám.
Zdravý brownie cheesecake s lesním ovocem
- 2 vejce
- 3 lžíce stévie(nebo více medu)
- 1 dětská jablečná přesnídávka
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžíce roztopeného kokosového oleje
- 3 lžíce kakaa
- 30g čokoládového proteinu (nebo mouka)
- 1 čokoládový pudinkový prášek
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- máslo a mouka na vymazání formy
- 1 vanička nízkotučného jogurt
- 1 bílý jogurt
- 1 vejce
- 2 lžíce stévie(nebo med)
- 2 lžíce vanilkový pudinkový prášek
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrsti zmraženého lesního ovoce
Nejdříve si vymažeme menší pekáček (nebo ideálně střední zapékací misku z Ikey) máslem a vysypeme hrubou moukou. Na brownie těsto rozmícháme přesnídávku s vejci, stévií, kypřícím práškem a kokosovým olejem. Poté přidáme postupně kakao, protein, čokoládový pudinkový prášek a hladkou mouku. Těsto vlijeme do pekáčku a 15 minut předpečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň, na kterou smícháme tvaroh, jogurt, vejce, vanilkový extrakt a vanilkový pudinkový prášek a vše dosladíme stévií. Náplň vlijem na předpečené těsto, posypeme lesním ovocem a necháme dopéct ještě zhruba 35 minut, dokud povrch nezpevní a nezíská místy lehký zlatý nádech. Necháme vychladnout a ztuhnout v lednici.