Slibuju, že na Vánoce upeču něco nezdravého – sachr, klasickou vánočku (první kolo mi na bytě celkem překynulo) nebo medovníkové kuličky. Takže tohle je možná jeden z posledních echt zdravých předvánočních receptů. Koláč je z cizrny, nepoznáte ji v něm, pokud nemáte natrénované chuťové buňky na luštěniny v pečivu. Chutná spíše po banánech a vanilce a je hodně nadýchaná. A klasika… bez laktózy, lepku, cukru a bůhvíčeho, když chcete, tak přece všechno jde :).
Banánovočokoládový bezlepkový koláč z cizrny
- 1 plechovka cizrny
- 2 vejce
- 2 přezrálé malé banány
- 4 lžíce tekuté stévie
- 1 kypřící prášek do pečiva
- vanilkový extrakt
- 3 vrchovaté lžíce vanilkového proteinu (nebo vločky)
- 3 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu
- 2 vrchovaté lžíce drcených vloček
- 1/4 tabulky hořké čokolády
Nejdříve pečlivě vymixujeme cizrnu v mixéru nebo ponorným mixérem na hladkou kašičku, tu znovu promixujeme s vejci, banány, stévií, kypřícím práškem a vanilkovým extraktem. Do této hladké kašičky přidáme protein, kukuřičný škrob a vločky. Pečlivě promícháme a nakonc přidáme i nasekanou čokoládu. Těsto rozlijeme do menšího pekáčku vyloženého pečícím papírem, pečeme zhruba 40 minut na 180 stupňů.