Máte ještě ve spíži nebo ve sklepě schovanou dýni? Šup s ní do trouby a rozmixovat na pyré, takových božích receptů, na které ji můžete využít, to by byl hřích ji nechat shnít! Od letošního podzimu jsem velkým fandou dýní a není to kvůli slané kuchyni, ale právě kvůli pečení. Dýňovou polévku si dám ráda dvakrát za zimu. ale jinak mi hokkidó naslano nechutná, ale o to lepší jsou z ní pravě pečené výrobky nasladko. Na blogu už visí bezlepkový dýňový dort, cheesecake a cupcaky, tentokrát přibývá do sestavy bábovka. Neděste se názvu, stejně jako všechny moje spolubydlící, po ochutnání byly mile překvapené. Bábovka je jemně sladká, vláčná a hrozně nadýcháná. Nejhezčí je na ní ale (kromě výživových hodnot) barva!
Dýňová bábovka
- 3 vejce
- slazení (já 40ml stévie a 40ml karamelového zero sirupu, lze nahradit medem nebo 200g cukru)
- 3 lžíce oleje
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 600g dýňového pyré
- 2 lžíce perníkového koření
- vanilkový extrakt
- 150g drcených ovesných vloček
- 80g kukuřičného škrobu(maizena)
- 70g vanilkového proteinu (nebo mouky nebo vloček)
- hrst vlašských ořechů
- hrst sušených brusinek
Nejprve si vyšleháme vajíčka mixérem, přidáme sladidlo a znovu prošleháme. Poté přidáme olej a šleháme, dokud se s vaječnou směsí nespojí. Poté přisypeme i kypřící prášek a znovu prošleháme. Následně ještě přidáme dýňové pyré, perníkové koření a vanilkový extrakt. Do řídké dobře prošlehané směsi dodáme vločky, kukuřičný škrob a protein (pokud ho máme). Nakonec ještě do těsta nasypeme nasekané vlašské ořechy a brusinky a promícháme. Těsto vlijeme ideálně do silikonové bábovkové formy atu položíme na pevných plech (nebo klasickou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou). Pečeme na 150 stupňu minimálně hodinu. Bábovka musí být temně zlatavá a odkrytý povrch musí mít křupavý okraj. Po upečení necháme chvilku zchladnout a vyklopíme na talíř. Pro estetiku pocukrujeme.