Tohle jsou moje lasagne, možná o něco méně italské než klasické z bešamelem, ale neméně dobré. Předkládám tedy poměrně zdravou variaci tučného receptů – díky absenci bešamelu, dietnímu krůtímu masu a malému množství oleje. Nemám ráda, když lasagne plavou v mastnotě, a proto opravdu více oleje nedávám. Velké množství zeleniny naopak prospěje, obohatí chuť a vytvoří skvělou omáčku. Ve výsledku určitě u jedné obědové porce nezůstanete a půjdete si pro nášup (stejně jako já). Přeju hezký zbytek zamračeného víkendu.
Lasagne s krůtím masem
- 500g krůtího mletého masa
- 2 střední cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 mrkve
- 1 kořenová petržel
- stonek řapíkatého celeru (není nutný)
- 1 želé hovězí bujon
- 2 plechovky loupaných rajčat nebo passaty
- 3-4 rajčata
- sůl
- 2 lžičky sušeného česneku
- 2 lžíce bazalky
- 50ml smetany na šlehání
- cca 12 těstovinových plátů na lasagne
- 200g tvrdého nastrouhaného sýra
- 1 balení mozzarely
Nejdříve si připravíme omáčku, kterou budeme zalévat těstovinové pláty. Cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji. Poté k cibuli přidáme mleté maso a také opečeme. Mrkev a petržel oloupeme a nahrubo nastrouháme a přidáme k masu, dále směs opekáme. Přidáme ještě na kousíčky nakrájený řapíkatý celer. Směs zalijeme pasírovaými rajčaty, hrnkem vody a přidáme koření, sůl a bujon. Nakonec přidáme oloupaná na kostky nakrájená rajčata (nařízneme, přelijeme horkou vodou, po chvíli vložíme do studené vody a oloupeme). Omáčku půl hodiny dovaříme, dochutíme dle vlastních preferencí a zalijeme smetanou. Měla by být řídká jako polévka, protože již nepoužívám bešamel, který těstoviny zvlhčuje. Nastrouháme si také tvrdý sýr. Najdeme si hlubší pekáček a začneme lasagne vršit. První dvě naběračky omáčky, na ně tři pláty lasagní, omáčku a trošku strouhaného sýra. Opakujeme stále dokola, mně vychází čtyři vrstvy lasagní. Končím omáčkou bez sýra, těstoviny průběžně připlácávám, ve výsledku musí být naprosto ponořené. Vložím do rozpálené trouby a peču půl hodiny na 180 stupňů, poté vyjmu a posypu mozzarelou a zbytkem tvrdého sýru a ještě půl hodiny dopeču. Horké lasagne se obtížněji krájí, ale jsou nejlepší; pokud je necháte chvíli ztuhnout, budete mít krásně estetické čtvercové porce.