Když jsme ve Francii často snily o tom, co si s Pavlou znovu uvaříme (nebo necháme uvařit :D) po našem návratu, tak opakovaně zaznívala její odpověď – pórková polévka a moje – meruňkové knedlíky. Pobyt ve Francii člověku obrátí chutě asi jako těhotenství, protože meruňkové knedlíky jsem jedla naposledy asi v deseti letech! Na ty meruňkové knedlíky doopravdy nakonec došlo, jak vidíte, i když zhruba po třech týdnech a z posledních zbytků meruňek z vietnamské večerky. Pojala jsem tradiční recept, tradičně netradičně a pecku v meruňkách vyměnila na kousek marcipánu, od kterého knedlíky chytly mandlové nádech. To, že jsem byla schopná si je ještě pokropit karamelovou polevou, to už přičtěte špatnému vkusu :D.
Tvarohové knedlíky s meruňkami a marcipánem
- 8 středních meruňek (400g)
- 80g marcipánu
- 250g tvarohu z papíru
- 1 lžička cukru
- 1 lžička kypřícího prášku do pečení
- 1 vejce
- 1 lžíce másla
- vanilkový extrakt (není nutný)
- 220g polohrubé mouky
- tvaroh, máslo, cukr k podávání
Meruňky si omyjeme, osušíme a naříznutím vyndáme pecku. Poté místo po ní zaplníme kuličkou z marcipánu. Na těsto si v misce vidličkou rozmáčkáme tvaroh s vejcem. Poté přidáme kypřící prášek, cukr, půl lžičky vanilkového extraktu i máslo. Směs řádně promícháme a přisypeme mouku. Vytvoříme konzistentní těsto, snažíme se mouku už nepřidávat a nechat ho spíše trochu lepkavé. Když to přeženete s moukou, budou knedlíky tužší. Těsto si rozdělíme na osm dílů, každý rozmáčkneme v ruce na placičku a meruňky jednu po druhé obalíme. Ve větším rendlíku si zahřejeme vodu k bodu varu a vložíme do ní vařit knedlíky, zhruba na 10-12 minut, protože jsou velké. Po pár minutách je promícháme lžíí, protože budou mít sklony klesat ke dnu. Hotové knedle vylovíme z vody a podáváme s tvarohem, moučkovým cukrem a máslem. Já sama cukr nahradila karamelovou polevu a nemůžu si stěžovat :D.