Už před několika příspěvky zpět jsem konstatovala, že miluji nejen sladké, ale taky maso. Tohle je přesně jeden z těch příspěvků, které to potvrzují. Steaky naprosto zbožňuji díky restauraci Jiná krajina (která je prakticky přestala připravovat) a i tuhle kombinací hovězího s paprikovou omáčkou, jsem od nich okoukala. Nechci hanit klasickou pepřovou omáčku, ale tohle je ještě lepší. Co se týká masa, obvykle kupuji rumpsteaky, které mají kratší vlákna, ale v Tescu mají poslední dva týdny “boží” flanksteaky za velmi příznivou cenu. Jelikož stejně nemám na bytě steakové příbory, fíliruji – krajím maso na plátky napříč vlákna – i rumpsteaky, takže rozdíl pozná jen opravdový expert (nebo sám kuchař) :D. A opečené brambory, které hodíte do výpeku masa a salátek s hořčičnou zálivkou jsou vyborným doprovodem tohoto pro mě svátečního jídla. Všechno jídlo je servírované na jednom obrovském talíři, mám jeden zvyk, kterého se držím vlastně už roky – připravovat steaky pro svoje nejvíc ceněné návštěvy.
Filírovaný steak s omáčkou z pečených paprik
- 350-400g flanksteaku
- pepř, sůl
- 1/2 lžičky rozmarýnu
- 1/2 lžičky ďábelského koření (nebo chilli)
- 2+1 lžíce olivového oleje
- 1+1 lžíce másla
- 300g malých raných brambor
- 1 červená paprika kapie
- 1 střední rajče
- sůl, pepř
- 1 lžička koření zahradní bylinky (nebo jakékoliv jiná směs bylinek)
- 50ml smetany
- směs listových salátů
- hrst cherry rajčat
- hořčičná zálivka
Důležité je si tohle jídlo pečlivě časově rozplánovat, protože maso je ze všech částí nejrychlejší a potřebuje při přípravě nejvíce hlídat. Nejdříve si uvaříme celé brambůrky, i se slupkou, doměkka a necháme je vychladnout, aby se při krájení nerozpadaly. Když se nám brambory vaří, tak si dáme na pečící papír péct papriku kapii (zhruba 30 minut na 180 stupňů). Papriku v troubě alespoň jednou otočíme a počkáme, až bude mít černé puchýře. Upečenou ji vložíme do hrnce a přiklopíme, alespoň na pár minut, aby se zapařila a vychladla. Poté není již problém ji oloupat a vybrat semínka. V hrnci horkou vodou zalijeme ještě jedno rajče, pak ho přemístíme do ledové a také mu oloupeme slupku. Do kastrulku si nakrájíme zeleninu, přidáme trochu vody, zahradní bylinky, špetku soli, pepř a smetanu a deset minut povaříme. Poté omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem a případně doředíme vodou. Má velmi specifickou intenzivní chuť, když netušíte z čeho je, tak je těžké tipovat. Než se pustíme do masa, tak si v misce ještě promícháme listové salátky, hrst půlených cherry rajčat a trochu hořčičné zálivky a hotový salát necháme rozležet v lednici.
Maso vyndáme v dostatečném časovém předstihu z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Předehřejeme troubu na 150 stupňů a také pánev na nejvyšší stupeň sporáku. Maso okořeníme rozmarýnem, ďábelským kořením, pepřem a třemi špetkami soli. Na pánev vlijeme 2 lžíce olivového oleje a maso zprudka opečeme z obou stran, z každé zhruba dvě minuty – musí mít opečený povrch. Poté steak přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a ještě poklademe lžící másla. Dopékáme na 150 stupňů podle výšky masa, u tenoučkého masa je to 5 minut, u tohoto steaku, který měl syrový v nejširším místě zhruba 3 cm to bylo deset minut. Maso peču na medium, tedy snaha o růžové, ale dopečené, čas musíte přidat či ubrat podle vaší preference syrovosti. Maso po upečení necháme pět minut stát, aby se lépe krájelo a nevytekla ihned šťáva. V čase, kdy je maso v troubě, si na pánvi po mase opečeme brambory nakrájené na čtvrtky, pro lepší chuť na pánvičku přidáme zbylé máslo a olivový olej a brambory také lehce dosolíme. Maso servírujeme nakrájené přes vlákna, přelité omáčkou s opečenými bramborami a salátkem.
P.S. Omáčku můžete připravit pouze z paprik, ale rajče dodává šmrnc.
P.P.S. Hořčičnou zálivku můžete koupit nebo připravit smícháním hrubozrnné hořčice, trochy oleje, medu, soli a pepře.