Máme hrozně cuket, což mi dovoluje si hrát. Přiznám se, že cuketový koláč se mi v minulosti opakovaně vždy něčím pokazil. Buď měl špatnou strukturu a nderžel, nebo se přilepil k pečícímu papíru nebo byl příliš slaný nebo překořeněný, provázelo ho prostě neštěstí. Až doposud, protože tenhle se povedl. Je inspirovaný receptem Dity Pecháčkové, který kdysi vyšel pro Albert. Využívá dost netypické suroviny jako je tvaroh a parmazán, ale tím je právě boží. Já verzi obohatila o celozrnnou mouku a chilli, které není moc cítit a také vynechala krok, kdy Dita opeče cibuli a poté šunku. Vzhledem k nízkému množství tuku, celozrnné mouce a vysokému množství bílkovin, se koláč hodí jako dietní oběd, večeře nebo svačina. Tím, ale nemusíte ostatní členy rodiny děsit, stačí, že jim bude chutnat :D.
Cuketový koláč
- 500g cukety
- 1 velká cibule
- 200g kuřecí šunky
- 200g tvarohu
- 1 balení mozzarely
- 6 vajec
- 1 lžíce oleje
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1 lžíce čerstvé nebo sušené petrželky
- 1/2 lžičky chilli kousků
- 2 lžičky soli
- čerstvý pepř
- 4 lžíce parmazánu
- 150g celozrnné mouky
- máslo, hrubá mouka
Cuketu si nastrouháme na hrubším struhadle, vybíráme mladé kousky, pokud máme větší, zbavíme se gumových středů se semínky. Poté přidáme jemně nakrájenou cibuli a následně i na kostičky nakrájenou šunku. Poté přidáme necelou vaničku tvarohu a jemně nakrájenou nebo nastrouhanou mozzarelu. Postupně přimícháme do směsi vejce a olej. Poté přidáme kypřící prášek a všechno koření, co se týká soli, závisí množství na vašich chuťových preferencích a druhu soli. Nakonec přidáme 2 lžíce strouhaného parmazánu a mouku. Směs pečlivě promícháme lžící. Velký plech si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Cuketové těsto rychle rozlijeme a uhladíme lžící a posypeme zbylým parmazánem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 45 minut, povrch koláče musí být pěkně zlatavý a kraje se odlepovat od plechu.