Muffiny peču vlastně roky stejně… Buď je to klasika, která na blogu už visí – skvělé muffiny, měkké, na povrchu křupavé, to zejména díky většímu množství oleje a cukru. Čas od času si je upeču opravdu moc ráda, ale obvykle v týdnu, kdy si peču převážně snídaně, hledám lepší alternativy. Jednou z nich je druhá verze muffinů a to jsou jogurtové, případně mrkvové, na které používám hodně podobný recept. Moje jogurtové muffiny jsou lehce piškotové a nejsou gumové ani suché a hodí se právě na snídaně, kdy do sebe hned po ránu nechcete dostat kalorickou bombu. Použila jsem tentokrát do těsta jahody s hořkou čokoládou, ale věřím, že by možná ještě lépe chutnala čokoláda bílá.
Jogurtové muffiny s jahodami a čokoládou
- 1 vejce
- 3 lžíce stévie(či dvojnásobné množství cukru)
- 1 vanilkový cukr
- 125g bílého jogurtu
- 75ml mléka
- 4 lžíce oleje
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 250g mouky (polohrubá a hladká 1:1)
- 200g jahod
- 70g čokolády
Postup je velmi snadný, smícháme si postupně metlou všechny ingredience kromě jahod a čokolády. nakonec přidáme 3/4 nasekané čokolády a pokrájených jahod a zbytek odložíme stranou. Těsto rozdělíme do 13 silikonových či papírových košíčků (pokud používáte papírové, muffiny musí být ještě v kovové formě na muffiny) a posypeme zbylými jahodami a čokoládou. Pečeme zhruba hodina na 150 stupňů, dokud povrch nezezlátne.