Dorty a zákusky,  Nepečené dezerty,  RECEPTY

Čokoládová pěna

  Jedna z těch prima věcí, které přinesli Francouzi světu – čokoládová pěna. Jen málo výrobků z čokolády přebíjí její základní podobu a tohle je právě jeden z nich. Pokud ji ochutnáte ve Francii, bude pro vás jako pro středoevropana nejspíše příliš sladká, a proto je třeba si ji vyrobit doma a přizpůsobit ji svým vlastním chuťovým pohárkům. Na přípravu je velmi snadná, jen recepty se často rozchází v poměru vajec či množství smetany. Po několika pokusech jsem šla dejme tomu střední cestou a to se mi osvědčilo. Najděte hrnec, jednu misku a mixér a za pár minut se můžete chodit dívat do lednice na svojí vlastní čokoládovou pěnu a těšit se až ztuhne.

Čokoládová pěna

  • 100g kvalitní čokolády (nejlépe 70%, ja kombinovala 85% a 50% v poměru 1:2)
  • 15 g másla
  • 100ml smetany 33% tuku
  • 2 vejce
  • 50g cukru
  • drobné ovoce

V menším kastrůlku rozpustíme čokoládu se smetanou a máslem. Je důležité čokoládu nepřepálit, aby neztuhla zdrcnutá. Mezitím si vyšleháme bílky ze dvou vájec do tuhé pěny a v druhé fázi přidáme cukr a vytvoříme tuhý bílkový sníh. Zbylé žloutky rychle přimícháme k teplé čokoládové směsi. Nakonec stěrkou pomalu a opatrně přimícháme cukrový bílkový sníh. Směs nalijeme do pohárků nebo skleniček, množství vystačí na 3-5 porcí, záleží jak moc se chcete stláskat. Po zchladnutí a ztuhnutí v lednici (minimálně 2 hodiny) zdobíme drobným ovocem – maliny či borůvky skvěle ladí.

P.S. Čokoládovou pěnu můžete snadno obměňovat přidáním pomerančové čokolády, chilli či oblíbeného likéru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *