Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Slané pečení

Dědova velikonoční nádivka

  Moje historicky třetí a první opravdu povedená velikonoční nádivka pochází z rodinného receptu. Je to konkrétně recept mého dědy, protože v naší rodině je zapálený kuchař zejména on a jako děti nás nehorázně vykrmoval. Když jsme přijížděli neděli v podvečer na prázdniny, sestavolali jsme společně jídelníček ze všech věcí, co jsme měli nejvíce rádi. Ve výsledku jsme obědy dost často konzumavali u campingového stolu s kočkou či dvěma na klíně nebo přímo v dětském bazénu. Bylo to super dětství a nemusím zdůrazňovat, že každý oběd potřebuje i dezert… Vychytali jsme to ruskou zmrzlinu s jahodovou tříští, spoustou šlehačky a grankem… 😀 Jestli to čte odborník na dětskou výživu nebo obezitolog, tak se asi teď křižuje, žádná pamlsková vyhráška…

 

Dědova velikonoční nádivka (menší pekáček)

  • 4 tvrdší rohlíky (nebo jiné bílé pečivo)
  • 125 mléka
  • 4 vejce
  • 25 másla + na vytření plechu
  • 2 lžičky soli
  • 200g uzeného masa (v mém případě kladenské)
  • pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 cibule
  • 2 hrsti kopřiv
  • 1 hrst pažitky

Nejdříve si nakrájíme pečivo na kostičky a ve věší míse zalijeme mlékem. Poté si zahřejeme máslo, a rozmícháme ho se solí, pepřem, žloutky a rozmělněným česnekem. Směs přilijeme k pečivu a promícháme. Kopřivy zalijeme na dvě minuty horkou vodou a poté je nasekáme ke všemu ostatnímu. Ještě přidáme nakrájenou pažitku a cibuli, a nakonec i na kostičky nakrájené uzené maso. Zbylé vaječné bílky vyšleháme dotuha a pomalu přimísíme k základu nádivky. Směs rozprostřeme do pekáče, který jsme silně vymazali máslem. Uhladíme povrch a necháme péct zhruba půl hodiny na 180 stupňů. Nádivka musí být pěkně zlatavá a na povrchu křupavá.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *