Francouzský quiche je slaný koláč, který, jak název vypovídá, pochází zcela překvapivě z Francie. Francouzi ho velmi rádi obědvají v mini verzích, které koupíte prakticky v každé pekárně/kavárně. Když jsem se před lety účastnila stáže v Angers, patřily quiche mezi základní přinesené pochutiny od našich hostitelů, a tam někde začalo moje zaujetí slanými koláči. Existuje řada receptů, podle kterých můžete koláč připravit, shodují se pouze v tom, že korpus tvoří křehké těsto, náplň a smetanová zálivka. Quiche nejsou úplně dietní, takže pokud jedete ještě v novoroční dietě, radši tenhle příspěvěk právě shoďte ze zdi, ať vám to nepokazím :D.
Tenhle konkrétní recept vznikl zkřížením hned několika receptů na quiche, zkoušením různých postupů, variací, inovací během mojí letní brigády v kavárně. Za dobu zhruba 2,5 měsíců mi prošlo pod rukama odhadem 30 quichů; byla to doba, kdy jsem měla pečení opravdu rutinně v ruce. Došla jsem zhruba k těmto základním faktům: 1.těsto je nejlepší s máslem, 2.těsto netřeba chladit, 3.předpékat, 4. opečená cibulka s trochou slaniny, 5.zálivka s velkým podílem zakysané smetany.
Těsto je třeba nešidit a doopravdy použít máslo, které dodá požadovanou chuť a nepoužívat heru a jiné ztužené tuky které chutnají jako odporný hnus vlastně ve všem. Těsto není třeba chladit, pracuje se s ním dobře ihned po uhnětení. Zkoušela jsem před pečením ještě chladit, ale žádný zajímavý efekt jsem nezaznamenala, stejně tak nevysypávám korpus ničím těžkým, opět jsem nenašla žádný efekt, těsto stačí propíchat vidličkou. Dále těsto předpekám kvůli chuti, jiný důvod to nemá. Je to zrovna jedna z věcí, na které se recepty zásadně neshodnou, ale já jsem pro předpékání; koláč má křupavé okraje a je prostě propečený. Ná náplň opekávám cibulku alespoň s trochou slaniny (ačkoliv slaninu ani moc nemusím), protože to koláč zvedne o level výš. Moje zálivka má velký podíl zakysané smetany, protože mi to tak chutná, jiný vedlejší důvod není. Tak to je informačně vše, toto je základní recept, který odkazuje na Quiche Lorraine, jinak je samozřejmě možné přidat například konzervovanou kukuřici, kuřecí, kousky červené papriky, nebo vyměnit šunku a slaninu za lososa s podušeým špenátem. Mezi další variace patří sýrové quiche nebo kozí sýr s čerstvými rajčaty, inspiraci se rozhodně meze nekladou.
Francouzský quiche
Těsto:
- 200g hladké mouky
- 125g másla (půlka kostky)
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1 vejce
Náplň:
- 100g anglické slaniny
- 1 menší cibule
- lžička oleje
- 150g šunky (nebo slaniny navíc)
- 150g tvrdého sýra
- lžička sušeného tymiánu
Zálivka:
- 200g zakysané smetany
- 50ml smetany na šlehání
- 2 vejce
- dvě lžičky soli
- špetka pepře
- lžička tymiánu
- lžička sušeného česneku
Nejdříve si uhňoucáme uhněteme těsto. Nasypeme do mísy mouku, sůl, vyklepneme vejce a přihodíme na kousky rozkrájené máslo. Poté je dobré chopit se vařečky nebo dřevené obracečky a zpracovávat těsto bez opatlaných rukou. Když těsto tvoří cucky, dopracujte ho rukama do hladké tvárné koule. Pak přichází na řadu těsto do koláčové formy – prostě těsto vyválíme na moukou podsypané podležce na kruh, který opatrně vložíme do koláčové formy a prsty doladíme lehce zvýšené okraje. Těsto na dnu formy propícháme vidličkou a pečeme na 170 stupňů zhruba deset minut, okraje by měly být lehce narůžové.
Mezitím si nakrájíme cibulku a opékáme ji na trošce oleje, když změkne, přidáme postupně nakrájenou slaninu a šunku a vypekáme. Také si nakrájíme na kousky sýr, který přihodíme k obsahu pánve, když trochu vychladne.
Nakonec je třeba vytvořit zálivku – vymícháme smetany, vejce, sůl, pěpř, tymián a česnek.
Ve finální fázi vytáhneme z trouby předpečený korpus, navršíme masovo-sýrovou směs, zalijeme zálivkou a posypeme zbylým tymiánem. Koláč vrátíme do trouby zhruba na 45 minut.
P.S. Můžete koštovat teplý, studený i ohřátý, a nejlépe s dvojkou vína, dobrou chuť!