Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY

Zapečené krůtí maso se špenátem a ricottou

Dlouho, docela hodně dlouho, se mi nedostávalo času k psaní příspěvků. Výhodou je, že tím pádem se ve mně i mimo nakumulovaly náměty a fotky, které je třeba zveřejnit. Dnes s tímto trendem začíná; podíváme se, co u nás bylo v sobotu k obědu :D.

A poté doufám začne ta pravá vánoční atmosféra: pečení perníčků, které chci letos inovovat, perníková roláda a všechno ostatní, na co hledám v současné době čas. Protože shánění dárků a lapání vánoční atmosféry Prahy je poněkud časově náročné, zejména když se připojí k práci a škole. Tím neodrazuji od Vánoc v ulicích, ale naopak vybízím úplně všechny, aby vyrazili do noční Prahy nasát atmosféru svařák  Vánoc a na chvíli zpomalit a užívat si “to hezčí” z tohoto období. Ale o tom jindy…


img_0111

Dnes tu máme jeden slaný recept, který vznikl jako lehká improvizace buďmě k sobě upřímní, bylo třeba zpracovat ricottu, která doma uvízla z italského týdne v Lidlu po druhé extrémně upřímní. V mrazáku také čekal špenát, který se smetanovými omáčkami dobře ladí, tudíž plán byl jasný.

Zapečené krůtí se špenátem a ricottou

  • cca 1kg krůtích prsou
  • 1 balení zmražených špenátových listů
  • 200g ricotty
  • 100g žervé (nejlépe bylinkové)
  • 100ml smetany ke šlehání
  • 1 vejce
  • 40g parmazánu
  • 1 balení mozzarelly
  • koření – směs bylinek
  • chilli
  • sušený česnek
  • sůl, pepř
  • brambory k pečení, olivový olej

Krůtí maso si očistíme a nakrájíme na větší kostky, smícháme ho v míse s kořením, chilli, česnekem, solí a pepřem. Množství upravíme dle našich chuťových preferencí a nadšení strávníků šlehat po obědě plameny… V jiné misce si smícháme ricottu, žervé, smetanu, nastrouhaný parmazán a vejce. Následně směs osolíme a opepříme. Třetím krokem je špenát, který rozmrazíme buď při pokojové teplotě – nebo rychleji – vysypaný do misky v mikrovlnné troubě, poté ze špenátu ještě slijeme přebytečnou vodu. Velkou zapékací misku střídavě naplníme masem a špenátem a poté zalijeme ricottovou směsí. Pečeme zhruba 1,5 hodiny na 180 stupňů, v půlhodině pečení zasypeme nastrouhanou mozzarelou a další porcí sušených bylinek. Jako příloha jsou velmi dobré pečené hranolky – brambory oloupeme a nakrájíme na stejně velké hranolky, které promísíme se třemi lžícemi olivového oleje a solí, poté je pečeme (na pekáči vyloženém pečícím papírem) zhruba hodinu, několikrát promícháme.

Téměř bez práce máme sobotní oběd, který stačí jen několikrát zkontrolovat v troubě, jestli už nezčernal. A to se vyplatí!

img_0108

img_0111

img_0112

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *