Dlouho, docela hodně dlouho, se mi nedostávalo času k psaní příspěvků. Výhodou je, že tím pádem se ve mně i mimo nakumulovaly náměty a fotky, které je třeba zveřejnit. Dnes s tímto trendem začíná; podíváme se, co u nás bylo v sobotu k obědu :D.
A poté doufám začne ta pravá vánoční atmosféra: pečení perníčků, které chci letos inovovat, perníková roláda a všechno ostatní, na co hledám v současné době čas. Protože shánění dárků a lapání vánoční atmosféry Prahy je poněkud časově náročné, zejména když se připojí k práci a škole. Tím neodrazuji od Vánoc v ulicích, ale naopak vybízím úplně všechny, aby vyrazili do noční Prahy nasát atmosféru svařák Vánoc a na chvíli zpomalit a užívat si “to hezčí” z tohoto období. Ale o tom jindy…
Dnes tu máme jeden slaný recept, který vznikl jako lehká improvizace buďmě k sobě upřímní, bylo třeba zpracovat ricottu, která doma uvízla z italského týdne v Lidlu po druhé extrémně upřímní. V mrazáku také čekal špenát, který se smetanovými omáčkami dobře ladí, tudíž plán byl jasný.
Zapečené krůtí se špenátem a ricottou
- cca 1kg krůtích prsou
- 1 balení zmražených špenátových listů
- 200g ricotty
- 100g žervé (nejlépe bylinkové)
- 100ml smetany ke šlehání
- 1 vejce
- 40g parmazánu
- 1 balení mozzarelly
- koření – směs bylinek
- chilli
- sušený česnek
- sůl, pepř
- brambory k pečení, olivový olej
Krůtí maso si očistíme a nakrájíme na větší kostky, smícháme ho v míse s kořením, chilli, česnekem, solí a pepřem. Množství upravíme dle našich chuťových preferencí a nadšení strávníků šlehat po obědě plameny… V jiné misce si smícháme ricottu, žervé, smetanu, nastrouhaný parmazán a vejce. Následně směs osolíme a opepříme. Třetím krokem je špenát, který rozmrazíme buď při pokojové teplotě – nebo rychleji – vysypaný do misky v mikrovlnné troubě, poté ze špenátu ještě slijeme přebytečnou vodu. Velkou zapékací misku střídavě naplníme masem a špenátem a poté zalijeme ricottovou směsí. Pečeme zhruba 1,5 hodiny na 180 stupňů, v půlhodině pečení zasypeme nastrouhanou mozzarelou a další porcí sušených bylinek. Jako příloha jsou velmi dobré pečené hranolky – brambory oloupeme a nakrájíme na stejně velké hranolky, které promísíme se třemi lžícemi olivového oleje a solí, poté je pečeme (na pekáči vyloženém pečícím papírem) zhruba hodinu, několikrát promícháme.
Téměř bez práce máme sobotní oběd, který stačí jen několikrát zkontrolovat v troubě, jestli už nezčernal. A to se vyplatí!