Zaprvé musím říct, že nikdy se mi nedělají snadno dorty, o kterých vím, že jsou trochu “důležitější” a budou darované mimo úzký okruh rodiny a tohle je přesně jeden takový příklad. Sama na něm vidím moře nedokonalostí, ale chuťově byl skvělý, a proto se chci podělit o recept, který je z mojí hlavy. Krém vydržel 100km cesty, potom, co se chladil pouze tři hodiny (nanesený na dort), což hodnotím jako velký klad, protože tomu nikdo nevěřil sama proti všem. Krém je můj oblíbený – čokoláda, smetana, kakao, tvaroh a mascarpone. Možná to zní trochu zvláštně, ale je chuťově skvěle vyvážený, nadýchaný, ale zároveň pevný. Je moc prima i s lesním ovocem, či borůvkami, já tentokrát zvolila broskve.
Čokoládový dort
Kakaový korpus dle receptu, který používám stále, např. zde: http://denikmalepozitkarky.cz/2016/09/14/dort-s-tvarohovym-kremem-a-malinovym-dzemem/
Krém:
- 200g hořké čokolády (min 50% kakaa)
- 2 smetany na šlehání
- 4 lžíce kakaa
- 10 lžic moučkového cukru
- 250g nízkotučného tvarohu (vanička)
- 500g mascarpone
- 1 broskvový kompot (necelý)
- dozdobení – čokoládové hoblinky
Den předem, kdy pravděpodobně budete péct i korpus, si svařte smetany s čokoládou. Cílem je hladká směs, kterou uložíte do lednice vychladit. Druhý den vyšlehejte čokoládovou smetanu a poté přišlehejte kakao, cukr, tvaroh a nakonec opatrně i mascarpone. Krém je intenzivně čokoládový, pokud máte rádi sladší, přidejte další cukr.
Dort podélně prokrojte a naplňte několika lžícemi krému, na které poklaďte broskve (nařezala jsem je na plátky) a znovu potřete krémem. Přiklopte druhým korpusem a přimáčkněte. Potom jsem dort potřela zhruba polovinou zbylého krému ze všech stran. Vršek posypala čokoládovými hoblinami a dozdobila krémem. Použila jsem k tomu hodně širokou hvězdicovou špičku (wilton) a stříkala růžičky od středu do stran, začínala jsem u spodku dortu a poté nanesla další patro. Číslo jsem poněkud v časovém presu vyrobila ze zlatých polomáčených, na které jsem psala zdobícími tubičkami na perníčky.
Byly to o nervy, i ten převoz, ale dort to opravdu vydržel ve stejné kvalitě, myslím, že díky boxu na dort, a dortové kartové podložce, díky které se uvnitř nehýbal.