Kynuté těsto,  Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Slané pečení

Nejlepší domácí pizza

Receptů na domácí pizzu je spousta, sama jsem zkoušela různé druhy droždí, poměry oleje, mouky a také způsoby pečení. Nakonec jsem skončila u tohoto receptů, pizza sice chutná trochu jinak než z pece, v které se topí dřevem, ale je skvělá díky delšímu kynutí!

Domácí pizza je jedno z mála jídel, nad kterými u nás doma nikdo nikdy neprotestuje a dojí se do posledního drobečku. Snažím se vyjít všem požadavkům členů rodiny – takže, vždycky je někde hodně šunky, někde nejsou olivy a někde je hrozně špenátu. Se surovinami si jinak volitelně hraju, jen se držím pravidla, že kečup, eidam a další náhražky úsilí o dobrou pizzu ničí…

 

Recept na těsto na pizzu (4 kulaté na plech)

  • 600g hladké mouky (plus na podsypání)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1,5 hrnku teplé vody
  • 30g čerstvého droždí

Postup na výrobu těsta je velmi snadný, v míse promíchejte mouku, sůl a cukr. Tuto směs pokapejte olejem. Vedle v hrnečku si smíchejte kostku rozdrobeného droždí s hrnkem teplé vody a vlijte na mouku. Poté přilijte ještě zhruba půl hrnku teplé vody a uhněťte těsto, pomáhejte si případně ještě trochou mouky, aby se nelepilo. (Tuhle práci dokáže velmi usnadnit elektrický hnětač).Výsledný produkt je pružný a hladký. Těsto v míse uhladíme a necháme kynout 24h hodin v lednici. Těsto vyndáme z lednice bezprostředně před pečením, vyválíme/vytáháme ho na čtyři kola. Po obložení pizz necháme ještě 30 minut kynout. Pizzy pečeme několik minut v troubě vyhřáté na 220 stupňů.

Rajčatový základ (3 pizzy)

  • 1 krabička passaty – pasírovaná rajčata
  • 2 lžíce sušené bazalky
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • lžička soli

Na rajčatovou náplň vše jednoduše smícháme v misce.

Smetanový základ (1 pizza)

  • 1 balení zakysané smetany
  • pepř
  • sůl
  • 1 lžička sušeného česneku

Vše opět jednoduše smícháme, lze rovnou v kelímku zakysané smetany.

1.pizza se šunkou, rajčaty, sýrem

  • 1/4 základního vykynutého těsta
  • 1/3 rajčatové omáčky
  • 100g kvalitní vepřové šunky
  • 1 balíček mozzarelly
  • troška strouhaného parmazánu
  • 1-2 rajčata
  • olivový olej

Těsto vyválíme do kruhu, do takové šířky, aby se nám ještě vešlo na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme ho rajčatovou omáčkou, poklademe šunkou, tence nakrájenými rajčaty, mozzarelou a posypeme parmazánem. Pizzu lehce zastříkneme olivovým olejem a pečeme na 200 stupňů do zezlátnutí, zpevnění okrajů, délka pečení hodně závisí na konkrétní troubě.

*Zkoušela jsem péct pizzu na rozpáleném obráceném plechu či na rozpáleném plechu na němž byl položený druhý a žádné rozdíly v chuti jsem nezaznamenala.

2.pizza se smetanovým základem, šunkou, olivami, cibulí

  • 1/4 základního těsta
  • smetanový základ
  • 100g kvalitní vepřové šunky
  • 1 střední červená cibule
  • 100g černých oliv
  • 1 balíček mozzarely
  • parmazán na posyp
  • pizza koření
  • olivový olej

Pizzu opět rozválíme dle předešlého postupu, potřeme smetanovým základem, poklademe šunkou, tence nakrájenou cibulí na proužky, olivami a mozzarelou. Poté posypeme lehce pizza kořením a parmazánem a zakápneme olivovým olejem. Pečeme o něco déle než pizzy s rajčatovým základem.

3.pizza se špenátem a sýrem

  • 1/4 základního těsta
  • 1/3 rajčatové omáčky
  • mražený listový špenát
  • 1 malá červená cibule
  • 1 balení mozzarely
  • parmazán
  • olivový olej

Pizzu rozválíme a potřeme rajčatovou omáčku, poklademe v mikrovlnce ohřátým a vymačkaným špenátem, proužky červené cibulky a mozzarely.  Posypeme parmazánem a zastříkneme olivovým olejem, pečeme stejně jako předešlé.

4.pizza s tuňákem a olivami

  • 1/4 základního těsta
  • 1/3 rajčatové omáčky
  • 1 velká konzerva tuňáka (či dvě malé)
  • 1 střední červená cibule
  • 100g černých oliv
  • 1 balení mozzarely
  • parmazán
  • olivový olej

Pizzu rozválíme, potřeme rajčatovým základem, poté poklademe tuňákem, které ho jsme slili, červenou cibulí, mozzarelou a olivami. Nakonec zasypeme parmazánem a zastříkneme olejem a pečeme jako předešlé.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *