Nejlepší švestkový koláč je tenhle jeden jediný – má měkké, lehké těsto, kyselost švestek a hřejivou chuť skořice; první den křupavou drobenku, druhý den příjemně zvlhlou od švestek. Díky jogurtu v těstu vydrží čerstvý i pět dní, ale nevěřím, že budete mít tolik sebekázně…..
Švestkový koláč z jogurtového těsta (kulatá forma, na plech množství zdvojnásobte)
- 200g bílého jogurtu
- 1 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 100g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 160g hladké mouky
- 1/2 kypřicího prášku do pečení
- cca 1/2 kg švestek vypeckovaných
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 3/4 hrnku polohrubé mouky
- 70g rozpuštěného másla
- 1-2 lžičky skořice
- máslo a hrubá mouka na vysypání formy
Nejdříve si velkou dortovou nebo koláčovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou, zároveň zapneme troubu na 150 stupňů.
V míse si smícháme jogurt, vejce, cukry a rozpuštěné máslo, promícháme metlou či mixerem dle nálady. Poté přidáme mouku s kypřícím práškem a opět smícháme. Těsto opatrně rozetřeme do formy a poklademe švestkami – půlkami, řeznou stranou nahoru, mohou se i překrývat, s ovocem nešetřete.
Nakonec si připravte drobenku, smíchejte polohrubou mouku s moučkovým cukrem a skořicí dle chuti (záleží jak moc intenzivní drobenku chcete) a poté přilijte rozpuštěné máslo a prsty vytvořte hrudky drobenky. Koláč skořicovou drobenkou posypte a vložte do vyhřáté trouby, pečte zhruba 50 minut až jednu hodinu, aby byl koláč doopravdy propečený – na povrchu musí být tmavě zlatý. Lehce zchladlý koláč poté vyjměte z formy – nezbývá než ochutnávat a kochat se domovem provoněným skořicí.