Vafle z jogurtového těsta jsou rychlé měkké, nekynuté a celkově prima. Z tohoto množství těsta mi vyšlo zhruba osm vafliček, což jsou čtyři pěkné porce. Vaflovač mám kruhový a trošku toho lituji, vafle sice vypadají krásně, ale mezera na těsto není moc velká a proto jsou vafle poměrně nízké. Povinný doprovod vafliček je domácí šlehačka. Pokud by vám nějaké vafle zbyly, nevadí, rozpečte je v toustovači, budou prímově křupavé.
Vafle z jogurtu
- 300g bílého jogurtu
- 2 vejce
- 40g sirupu z agáve (nebo třeba med, cukr)
- 40g vanilkového cukru (2 sáčky)
- 100g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 1/2 lžičky sody na pečení
- 1 lžička kypřícího prášku
- 180g hladké mouky
- 30g kukuřičného škrobu
- na doplnění- ovoce, nutela, šlehačka, marmeláda, čokoládová poleva atd.
Jogurt prošleháme se žloutky ve větší míse) , vanilkovým cukrem a sirupem z agáve. Poté přimixujeme mouku, sodu, kypřící prášek a škrob. Poté přidáme i rozpuštěné máslo. Posledním krokem šlehání bílků se špetkou soli v druhé míse. Bílky následně lžící nebo stěrkou vmícháme k těstu a můžeme se vrhnout na pečení vaflí.
Vafle peču nasucho, bez vymazávání vaflovače máslem či olejem. Na jednu vafli mi stačí dvě lžíce těsta, které rozetřu lehce do kolečka a vaflovač zavřu, těsto se rozteče do stran. Vafle kontroluji (a vytahuji jídelním nožem), když jsou zlaté. Nejlepší jsou hned po upečení s kopcem nutely, marmelády, ovoce a domácí šlehačky a navrch čokoládové polevy.
Dobrou chuť a prima vstávání s vůní vaflí!