Tento sendvič vznikl jako totální improvizace ze zbytků v lednici, nakonec byl lepší než se dalo od zbytků očekávat. Irský chléb je velmi velmi snadný a určitě ho upotřebíte i jinak. Jako náplň jsem použila kuřecí maso s rozpečeným sýrem, křupavou slaninu, rajčata, ledový salát a dresink s pepřem a kapary. Až vám zbudou jen upatlané ruce a talíř, uvědomíte si, že tohle jídlo je třeba opakovat a opakovat do konce života.
Irský nekynutý chléb
- 4 hrnky mouky (kombinace hladké, celozrnné, chlebové atd. dle vašich preferencí)
- 1,5 lžičky soli
- 1 vrchovatá lžička jedlé sody
- 1 a 3/4 hrnku podmá
slí - 40g másla
- 1 vejce
Recept je velmi jednoduchý, do mísy nasypte mouku a nasekejte do ní máslo, lehce promněte dlaněmi dohromady. Směs osolte, poprašte sodou a poté obsah mísy zalijte podmáslím a ještě do ní vyklepněte jedno vejce. Dobře promíchané těsto urovnejte ve formě na biskupský chlebíček (forma vymazaná máslem a vysypaná hrubou moukou) a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba hodinu, chléb nebude po zapíchnutí špejle mokrý a povrch bude krásně zlatý. Po upečení vyklopte z formy a nechte vychladnout.
Sendvič z irského chleba
- 2 plátky irského chleba
- 2 plátky anglické slaniny
- 100g plátků z kuřecích prsou (nebo obrané kuřecí maso)
- 20g sýra
- malé rajče
- list ledového salátu
- lžíce majonézy
- 2 lžíce bílého jogurtu
- čerstvě namletý pepř
- sůl
- lžička kaparů (3-4 kvítky)
Nejdříve si na pánvi nasucho vypečeme slaninu, otáčíme jí a opékáme dokud není křupavá. Následně je fajn slaninu osušit do ubrousku, aby nebyla tolik mastná, ale tento krok lze samozřejmě přeskočit. Na kuřecí prso položíme sýr a v mikrovlnce, troubě nebo na pánvi maso ohřejeme a sýr na něm roztavíme. Poté připravíme dresink – majonézu a jogurt smísíme a zamícháme na drobno nasekané kapary a sůl a pepř dle chuti. Rajčata nakrájíme na kolečka a salát omyjeme od šutrů a hmyzáků.
Nakonec nezbývá než vše spojit, vršit jde volitelně, já to udělala následovně: chléb – kuře se sýrem – dresink – slanina – rajče – dresink – salát – chléb. Skládat ale můžete, jak vám to vyjde, jen kuřecí je suché a je moc dobré, když přijde do styku s dresinkem.
Asi budete po jídle fakt opatlaní, ale tím má kouzlo stejně jako zmiňované hamburgery. Kapary doporučuji nevynechat, velmi zintenzivní chuť celého sendviče. Samotné je ale nezkoušejte jíst, protože jako ingredience nejsou žádná dobrota, jsou vyloženě hnusné. Před dvěma lety jsem vyhodila po ochutnání celou skleničku, protože jsem se bála, že díky kaparům jídlo zkazím.
Přeji dobrou chuť a boule za ušima.