K prvním narozeninám Esterky jsem chtěla připravit dort, který jí budu moci s klidným svědomím nabídnout. S klidným svědomím taky můžu říct, kde všude ten dort skončil… Všude! Jen ne v břiše. My jsme si ale na zbytku pochutnali, dort je tvořený medovým korpusem se špaldovou moukou, pribináčkovým vanilkovým krémem slazeným také medem a čerstvým ovocem. Dort doporučuji připravit den předem, aby se dobře uležel a korpus nasákl krémem a druhý den dozdobit zbylým ovocem.
Medový dětský dort
(malý “poloviční” dort 18cm)
- 2,5 vejce
- 100g tekutého medu
- 100g špaldové mouky
- lžíce olivového oleje
- plochá lžička kypřícího prášku
- 100ml smetany
- 100ml mléka
- 50g medu
- domácí vanilkový cukr
- vanilkový pudinkový prášek
- vanička polotučného tvarohu
- jahody, maliny
Dort jsem pekla do malé poloviční dortové formy, pokud chcete pokud chcete použít klasickou, tak stačí ingredience zdvojnásobit. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme s medem do světlé pěny a poté k nim přišleháme špaldovou mouku, olivový olej a kypřící prášek. Z bílků vyšleháme ve druhé míse tuhý sníh a opatrně ho přimícháme k základu těsta. Připravíme si malou dortovou formu, její dno vyložíme pečícím papírem a vlijeme do ní těsto. Korpus pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba 30 minut, měl by získat medovou barvu. Poté necháme korpus vychladnout a poté ho odřízneme od stran formy a podélně prořízneme na dvě stejné placky. Na krém si smícháme smetanu, mléko, druhou dávku medu, vanilkový cukr a vanilkový pudinkový prášek. Směs přelijeme do kastrůlku a za stálého míchání svaříme na velmi hustý pudink. Hotový pudink přetáhneme sáčkem nebo potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup a necháme vychladnout. Když pudink vychladne, prošleháme ho mixérem a poté do něj zašleháme tvaroh. Vzniklý hladký krém naplníme do cukrářského sáčku, já zvolila rovnou špičku a polovinu naneseme na první korpus, na něj položíme část ovoce a přiklopíme druhým korpusem. Zbytkem krému a ovoce ozdobíme vršek dortu.