Dorty a zákusky,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Medový dětský dort

K prvním narozeninám Esterky jsem chtěla připravit dort, který jí budu moci s klidným svědomím nabídnout. S klidným svědomím taky můžu říct, kde všude ten dort skončil… Všude! Jen ne v břiše. My jsme si ale na zbytku pochutnali, dort je tvořený medovým korpusem se špaldovou moukou, pribináčkovým vanilkovým krémem slazeným také medem a čerstvým ovocem. Dort doporučuji připravit den předem, aby se dobře uležel a korpus nasákl krémem a druhý den dozdobit zbylým ovocem.

Medový dětský dort

(malý “poloviční” dort 18cm)

  • 2,5 vejce
  • 100g tekutého medu
  • 100g špaldové mouky
  • lžíce olivového oleje
  • plochá lžička kypřícího prášku
  • 100ml smetany
  • 100ml mléka
  • 50g medu
  • domácí vanilkový cukr
  • vanilkový pudinkový prášek
  • vanička polotučného tvarohu
  • jahody, maliny

 

Dort jsem pekla do malé poloviční dortové formy, pokud chcete pokud chcete použít klasickou, tak stačí ingredience zdvojnásobit. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme s medem do světlé pěny a poté k nim přišleháme špaldovou mouku, olivový olej a kypřící prášek. Z bílků vyšleháme ve druhé míse tuhý sníh a opatrně ho přimícháme k základu těsta. Připravíme si malou dortovou formu, její dno vyložíme pečícím papírem a vlijeme do ní těsto. Korpus pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba 30 minut, měl by získat medovou barvu. Poté necháme korpus vychladnout a poté ho odřízneme od stran formy a podélně prořízneme na dvě stejné placky. Na krém si smícháme smetanu, mléko, druhou dávku medu, vanilkový cukr a vanilkový pudinkový prášek. Směs přelijeme do kastrůlku a za stálého míchání svaříme na velmi hustý pudink. Hotový pudink přetáhneme sáčkem nebo potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup a necháme vychladnout. Když pudink vychladne, prošleháme ho mixérem a poté do něj zašleháme tvaroh. Vzniklý hladký krém naplníme do cukrářského sáčku, já zvolila rovnou špičku a polovinu naneseme na první korpus, na něj položíme část ovoce a přiklopíme druhým korpusem. Zbytkem krému a ovoce ozdobíme vršek dortu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *