Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Rostbíf s mangovo-avokádovou salsou

Jak tyhle krize produkují osobní krize, tak jsem si při jarním lockdownu objednala teploměr na maso. On se tedy hodí i na jiné věci, třeba na cukrařinu, ale já ho chtěla na pečení rostbífu. Trošku jsem posmutněla, když jsem zjistila, jaké jsou ceny nízkého roštěnce a nápad s rostbífem hodila za hlavu. Minulý týden jsem šla do Lidlu pro mandarinky a stal se zázrak – koukal tam na mě z chladícího boxu skvělý nízký uležený roštěnec, čtyři stovky za kilo. A tak se peklo! Musím říct, že jsem se koupala v potu, protože každá trouba peče jinak, nakonec jsem to tip ťop stihla maso vyndat z trouby ve správný čas. Doma jsme ho podávali natřikrát, poprvé se svěží salsou, která maso oživila a poté v zapečených sendvičích.

Rostbíf s mangovo-avokádovou salsou

  • 1kg nízkého roštěnce
  • sůl, čerstvý pepř
  • 2 lžíce libovolného oleje
  • lžíce kremžské hořčice
  • lžíce balzamikového krému (lze vyměnit za hořčici)
  • mango
  • avokádo
  • hrst koriandru
  • 1/2 červené cibule
  • limeta
  • chilli paprička
  • sůl

 

Maso si nejprve očistíme od blan, pokud máte pěkný kousek, je to hotové s jedním dvěma říznutími. Poté maso svážeme potravinovým provázkem do válečku, dělá se to nejen kvůli estetice, ale aby se maso peklo rovnoměrně. Poté maso pečlivě osolíme, opepříme a potřeme olejem. Rozpálíme si pořádně pánev a roštěnec zprudka opečeme ze všech stran (konce polínka neopékáme, jen oválné strany). Maso poté vyndáme z pánve, potřeme ze všech stran hořčicí a balzamikovým krémem. Vložíme do pekáčku, maličko podlijeme a dáme péct do trouby rozpálené na 100 stupňů. Maso v tomto čase pečeme dle vaší trouby, mě to trvalo 2h15, někdy se uvádí i 3 hodiny. Důležité je kontrolovat vnitřní teplotu zápichovým teploměrem na maso. Tuhle aktivitu stačí provádět po zhruba hodině a půl pečení. Vnitřní teplota masa se u hotového rostbífu má pohybovat mezi 55-58 stupni, pokud to nestihnete, žádný stres, můj rostbíf byl ukázkový i při 60. Bez pomoci teploměru je to opravdu těžké odhadnout, pokud nemáte roky zkušeností. Po upečení rostbíf přikryjeme alobalem a necháme půl hodinky stát, kdybychom šli krájet moc brzo, pustil by šťávu.

V mezičase si připravíme salsu, mango, avokádo a cibuli očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Poté si nasekáme koriandr a chilli papričku a přidáme je do salsy. Nakonec zakapeme šťávou z celé limety a lehce posolíme.

Maso podáváme nakrájené na tenké plátky se salsou, pečenými brambory nebo hranolky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *