Jak je asi z blogu očividné, mám ráda ricottu a ráda s ní peču. Líbí se mi, že je sametová, jemná a chutná úplně jinak než tvaroh. Když je v Lidlu akce na ricottu, vždy ji koupím a něco dobrého z ní vyčaruji, ale i bez akce je poměrně cenově přívětivá, pokud to porovnám například s mascarpone. Dneska tu sepisuji italský koláč, který jsem pekla se dvěma úpravami, vynechala jsem pomerančový extrakt, protože mi v dezertech nechutná a výrazně ubrala na cukru v náplni. Výsledek je chuťově vrovnaný, jemná ricotta ladí s hořkou čokoládou a aroma mandarinek.
Italský koláč s ricottou a čokoládovými čočkami
- 200g hladké špaldové mouky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 120g másla
- 2 vejce
- špetka soli
- půl lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 4 vejce
- 420g ricotty
- 120g třtinového cukru
- nastrouhaná kůra z mandarinky
- 100g čokoládových čoček z hořké čokolády
Nejdříve si připravíme těsto na krustu koláče, do mísy si odvážíme mouku, přidáme k ní dvě lžíce třtinového cukru, studené na kousky nakrájené máslo, dvě vejce, sůl a kypřící prášek. Rukama nebo robotem vypracujeme hladké těsto, které stočíme do koule a necháme hodinu chladit v lednici. Na náplň si nejprve vyšleháme čtyři vejce do pěny, poté k nim přišleháme ricottu, třtinový cukr(120g), nastrouhanou kůru z mandarinky a nakonec čokoládové čočky. Připravíme si větší dortovou formu a její dno vyložíme pečícím papírem. Těsto na lehce pomoučněné ploše vyválíme do kruhu a o trochu větší než je forma a přemístíme ho do ní. Těsto doupravíme ve formě rukama tak, aby bylo hladké dno a asi sedm cm vysoké kraje. Doprostřed těsta rozlijeme ricottovou náplň a koláčem zakroužíme, aby se rovnoměrně rozlila. Koláč pečeme hodinu v troubě rozpálené na 150 stupňů, hotový koláč poznáme podle zlatavého okraje z těsta. Po upečení koláč vychladíme.