Je mi jasné, že skoro každý z nás věří, že dělá ty opravdu nejlepší řízky… a načínat tuhle tématu před Vánoci je vyloženě nekřesťanské… Přesto všechno, pojďme si říci, že to lze udělat ještě lépe. Jsou dvě věci, které vytváří řízkové odpůrce – přesmažený smradlavý olej a blemcavý obal – a tomu se v tomhle receptu vyhnete a řízky si znovu zamilujete, nebo se do nich zamilujete ještě víc. Řízky smažím na domácím přepuštěném másle, které dodá úplně skvělou chuť a rozhodně je zdravější volbou na smažení. Řízky jsou obalené ve velmi křupavém obalu z panko strouhanky, která je hrubější a tvrdší než klasická strouhanka, lze sehnat téměř větších supermarketech nebo vietnamských specialitách. Kuřecí maso jsem ozvláštnila italskými bylinkami z mlýnku, ale tento krok můžete vynechat nebo bylinky vyměnit za jiné oblíbené koření.
Kuřecí řízky v panko strouhance smažené na přepuštěném másle
- 1/2 kg kuřecích prsních řízků
- koření – italské bylinky
- půl hrnku hladké špaldové mouky
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- 100g pako strouhanky
- domácí přepuštěné máslo – recept zde:
Kuřecí prsa podélně rozřízneme na plátky, dle velikosti vytvoříme dva až tři. Poté plátky rozřízneme ještě napůl, abychom na obalování vytvořili hezké malé řízečky. Předpřipravené maso lehce naklepeme, aby byla vrstva masa rovnoměrná a posypeme italskými bylinkami, pokud koření neobsahuje příliš soli, ještě lehce dosolíme. Poté si připravíme tři talíře – do jednoho vysypeme mouku, do druhého vyklepneme vejce a rozkvedláme je s mlékem, do třetího vysypeme panko strouhanku. Maso nejprve obalíme v mouce, oklepeme, namočíme ve vejci a balíme v panko strouhance. Předpřipravené řízky odložíme na talíř a připravíme si větší hlubší pánev. V pánvi rozpustíme několik velkých lžic přepuštěného másla a počkáme až se rozpustí, v pánvi by měla být vrstva alespoň 2 centimetry tuku. Poté necháme máslo rozpálit, když se začnou tvořit bublinky, stáhneme vařič na střední plamen a usmažíme polovinu řízků, postupně je na střídačku otáčíme a smažíme z obou stran. Po druhé dávce vylijeme zbytky ghí z přepečenou strouhanku, pánev vytřeme papírovými ubrousky a postup zopakujeme s druhou polovinou řízků.