Tyhle šátečky jsou úplně výborné, nepotřebují droždí a jsou hotové “raz dva”. Těsto se nelepí a šátečky při pečení nerozbalují. První den jsou křupavé, druhý den změknou a chutnají úplně stejně jako kynuté. Pokud nemáte rádi tvarohovou náplň, můžete použít také mák nebo povidla.
Tvarohové nekynuté šátečky
- 150g tvarohu z papírového obalu
- 50g moučkového třtinového cukru
- vanilkový cukr
- 6 lžic mléka
- 6 lžic olivového oleje
- kypřící prášek do pečiva
- 300g hladké špaldové mouky
- 250g tvarohu z papírového obalu
- žloutek
- vanilkový cukr
- malý kompot broskví nebo meruněk
- vajíčko na potření
- mandlové plátky
Do mísy odvážíme 150g tvarohu, moučkový třtinový a jeden vanilkový cukr, přidáme mléko, olivový olej, kypřící prášek a vše promícháme. Poté přisypeme špaldovou mouku a uhněteme hladké nelepivé těsto – práci velmi usnadní kuchyňský robot. Poté si připravíme tvarohovou náplň – 250g tvarohu smícháme se žloutkem a vanilkovým cukrem. Kompotované ovoce překrájíme na menší kousky. Těsto rozválíme na lehce pomoučněné ploše na velký obdélník, který rozkrájíme na 8-10 stejně velkých čtverců. Do středu každého dáme lžíci ochuceného tvarohu a do toho ještě zatlačíme několik kousků ovoce. Protilehlé strany spojíme a hotové šátečky pomažeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mandlovými plátky. Šátečky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 150 stupňů zhruba 50 minut než budou zlatavé.