Z těchto koláčků mám obrovskou radost, zaprvé vypadají moc krásně, za druhé jsou moc dobré. Tvoří je čokoládové těsto s příjemně sladkými hruškami, které jsou povařené v rozvaru. Díky tomuto mezikroku budou na koláčcích měkké, nasládlé a nebudou při pečení černat. Ingredience je dobré vyndat půl hodiny před pečením z lednice, aby se v některém z kroků těsto nesrazilo. Na velmi podobný recept jsem narazila na jednom francouzském blogu, zaujalo mě, že těsto tvoří z větší části mandlová mouka. Samozřejmě lze použít i jinou ořechovou mouku a v tomto receptu budou hezky fungovat i mleté ořechy.
Čokoládové koláčky s hruškami
- 3 střední pevné hrušky
- 200g třtinového cukru(na rozvar)
- 130g hořké čokolády
- 3 vejce
- 2 lžíce moučkového cukru
- 120g mandlové mouky
- 2 lžíce špaldové mouky
- lžíce kakaa
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- 3 lžíce mléka
- hrst pekanových ořechů
Nejdříve si připravíme hrušky, které budeme vařit v rozvaru. Hrušky oloupeme pomocí škrabky, rozpůlíme je a vyřežeme jadřince. Na polovině hrušek necháme stopku, která na koláčcích vypadá opravdu hezky. V hrnci zahřejeme litr vody s třtinovým cukrem, a když se začne vařit, do hrnce přidáme hrušky. Hrušky vaříme v rozvaru 20 minut, poté vařič vypneme a hrušky necháme prozatím plavat. Na těsto na koláčky si rozehřejeme hořkou čokoládu a necháme lehce zchladnout. V mezičase si krátce vyšleháme vejce s moučkovým cukrem a poté přimícháme mandlovou a špaldovou mouku, kakao, kypřící prášek a mléko. Nakonec do těsta přidáme rozpuštěnou čokoládu a pečlivě promícháme nebo krátce prošleháme. Těstem naplníme 6 větších formiček na tartaletky, pokud nemáme silikonové, je třeba formu vymazat máslem a vysypat kakaem. Na těsto položíme okapané hrušky, řezem dolů, a lehce je zatlačíme do těsta. Koláčky pečeme v troubě rozehřáté na 150 stupňů zhruba 50 minut, deset minut před koncem pečení povrch posypeme nasekanými pekany a dopečeme.