Pražma je nejpopulárnější řecká ryba, má jemné maso, málo kostí a je rychle upečená. V létě je skvělá na grilu, ale to teď už počasí nedovolí. Sdílím tedy typ na snadný oběd z pražmy, který bude upečený za hodinu a nezabere hodně času na přípravu. Batáty mi samy o sobě příliš ve slaných jídlech nechutnají, ale tady padnou skvěle.
Pečená pražma s batátovo-bramborovým gratinem
- 2 menší pražmy
- citron
- 2 snítky rozmarýnu
- sůl
- olivový olej
- batát
- 2 velké brambory(nebo 4 malé)
- sůl
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- máslo
- 100ml smetany ke šlehání
Pražmy omyjeme, osušíme a posolíme, nařízneme na bocích. Pražmy naplníme plátky citrónu a rozmarýnem. Pražmy přendáme na pekáč vyložený pečícím papírem a povrch pokapeme olivovým olejem. Batát a brambory oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, přidáme k nim lžičku soli a tymián. Malý pekáček hustě vymažeme máslem, přendáme do něj brambory s batáty a umáčkneme. Na povrch dáme ještě pár kousků másla. Pražmu a brambory pečeme půl hodiny v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Poté vyndáme brambory a zalijeme je smetanou. Pražmu a brambory poté dopečeme další půl hodinu.