Vafle bez mouky, škrobu nebo ořechové mouky… Když jsem četla tenhle recept v jednom starém číslu časopisu Food, kde o nich psala Cukrfree, napadlo mě jen to, že to nemůže fungovat 😀 Recept mě tedy lákal zkusit, ale třikrát jsem to odložila, protože jsem se bála, že zbytečně vyhodím suroviny a těsto mi vyteče z vaflovače. K receptu jsem se vrátila v poslední době, kdy příliš zábavy už nezbývá a stal se zázrak a recept se povedl. Vafle se pečou dobře, příprava je snadná, jsou velmi zdravé, jen počítejte s tím, že jsou spíše sušší, takže je dobré k servírování přidat řecký jogurt nebo domácí šlehačku.
Lowcarb čokoládové vafle (2 vydatné porce)
- 1/2 hrnku oříškového másla
- 4 vejce
- lžička tekuté stévie
- 60g rozpuštěné hořké rozpuštěné čokolády
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- kokosový olej na vymazání vaflovače
- ovoce a řecký jogurt na ozdobu
V míse si metlou smícháme tekuté oříškové máslo, vejce, tekutou stévii, rozpuštěnou čokoládu a kypřící prášek. Mělo by vzniknout hladké kakaové těsto, pokud by metla nestačila, použijeme šlehač. Vaflovač rozehřejeme a vytřeme kokosovým olejem. Část těsta přendáme do vaflovače a rychle rozetřeme po 2/3 plochy lžící, vaflovač zavřeme a těsto tak roztlačíme až do krajů. Pečeme zhruba 3 minuty. Těsto vychází na 2-4 velké vafle podle toho, jaký typ vaflovače doma máme. Vafle zdobíme řeckým jogurtem a ovocem.