Předkrmy a hlavní jídla,  Zdravé/Fitness

Italské rizoto s fenyklem a lososem

Dlouho, předlouho, jsem přemýšlela o tom, že udělám domácí italské rizoto, ale vždycky převážila jiná jídla, která jsem měla v malíčku. V minulosti také chyběla motivace, protože rizoto mě naučil jíst, až Kuba, který ho má moc rád. A tak na to došlo, v době karantény… Inspirovala jsem se starším vydáním časopisu Food, něco jsem ubrala něco přidala, ale zachovala zajímavou svěží kombinaci fenyklu s řapíkatým celerem.

Italské rizoto s fenyklem a lososem

(2 velké porce)

  • 2 lžíce olivového oleje
  • menší bílá cibule
  • malá bulva fenyklu
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 400g rýže arborio
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 300ml zeleninového vývaru (voda s “gelovým” bujonem)
  • balení baby špenátu
  • svazek bazalky
  • 30g másla
  • 40g nastrouhaného parmazánu
  • 250g lososa
  • citron
  • sůl
  • 2 lžíce másla + 2 lžíce olivového oleje
  • parmazán a citrón k podávání

 

Připravíme si střední hrnec a rozpálíme na něm olivový olej. Cibuli si nakrájíme na kostičky, fenykl a řapíkatý celer na tenké proužky. Zeleninu opékáme na roztopeném oleje do doby, než začne zlátnout. Poté přisypeme rýži, pečlivě promícháme a další dvě minuty směs necháme opékat. Poté přilijeme víno a necháme odpařit. Poté začneme přilévat teplý vývar, vždy po 2 naběračkách přilijeme a necháme vsáknout do rýže, postup opakujeme několikrát až vývar spotřebujeme (cca 20 minut). Do hrnce přidáme nasekaný špenát a nasekanou bazalku a pečlivě promícháme. Nakonec přidáme na kousky nakrájené máslo a nastrouhaný parmazán, promícháme, hrnec přiklopíme poklicí, vařič vypneme a rizoto necháme zhruba 10 minut dojít. V mezičase si nakrájíme lososa na 4 pruhy, které pokapeme citronem a posolíme. Lososa opečeme z obou stran na rozpálené pánvi s máslem a olivovým olejem. Rizoto podáváme posypané parmazánem a s opečeným lososem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *