Koláče, bábovky, muffiny,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Ricottový bezlepkový koláč s čokoládovými čočkami

  Ricotta připomíná tvaroh, ale má jemnější chuť, hrudkovitější strukturu a obsahuje méně vody. Tím hned zkraje odpovídám na otázku, jestli se může nahradit v koláči tvarohem… V tomhle receptu opravdu ne, pokud nechcete příliš utrácet, dobrou a cenově přívětivou ricottu mají v Lidlu, během italského týdne stojí dokonce jen dvacku za balení :). Koláč je bezlepkový díky rýžové mouce, ale naprosto stejně poslouží hladká špaldová nebo hladká pšeničná.

P.S. Tyhle velké čokoládové čočky jsou ze 70% čokolády a koupila jsem je na stránkách iplody.

Ricottový bezlepový koláč s čokoládovými čočkami

  • 3 vejce
  • 100g třtinového cukru
  • 500g ricotty
  • 100g rýžové mouky
  • 100g čokoládových čoček

Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme pevný sníh a z odložených žloutků vyšleháme spolu s cukrem nadýchanou pěnu. Ke žloutkové směsi přišleháme ricottu a poté rýžovou mouku. Poté opatrně stěrkou přimícháme bílkový sníh a polovinu čokoládových čoček. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem – potáhneme jím dno a pruhem také stěny. Do formy rozetřeme hotové těsto a povrch poklademe zbylými čokoládovým čočkami. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů zhruba 50 minut. Koláč servírujeme vychlazený z lednice.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *