Španělské empanady jsem chtěla zkusit hodně dlouho, ale hledala jsem nějaký jednoduchý recept, ten se mi naskytl na jednom francouzském foodblogu. Abych se přiznala, tak těsto je sice super, ale s lepením taštiček jsem se docela nervovala. Nejde o to, že by těsto nešlo hezky spojovat nebo měly sklony vytékat, ale o špatné odhadnutí toho, jak mají být velké. Původní plán byl, že je budu vykrajovat úzkou skleničkou, což bylo scestné 😀 Tak se poučtě a nepokoušejte se o menší taštičky.
Masové taštičky empanadas
- 370g hladké (špaldové) mouky
- 140ml vody
- 1/2 lžičky soli
- 70ml olivového oleje
náplň (vystačí polovina):
- 1 cibule
- lžíce oleje
- 500g mletého hovězího masa
- sůl
- pepř
- mleté chilli
- půl lžičky římského kmínu
- 200g rajčatového pyré
- červená paprika
- hrst zelených oliv
Nejprve si vypracujeme hladké těsto, smícháme na něj mouku, vodu. sůl a olivový olej. Těsto zabalíme do sáčku a vložíme na hodinu do lednice. Mezitím si připravíme náplň – cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme na olivovém oleji, následně přidáme mleté maso a opečeme. Zasypeme solí, pepřem a chilli dle chuti a přidáme také římský kmín. Když se maso obalí kořením, přidáme pasírovaná rajčata, malé množství vody, na kostičky nakrájenou papriku a nasekané olivy. Směs přiklopíme pokličkou a dusíme půl hodiny. Hotové těsto vyválíme do velmi tenkého plátu a vyřežeme z něj kolečka(velká jako snídaňová miska) doprostřed každého dáme lžíci náplně, přeložím napůl a kraje od jedné strany vytahováním přehýbáme, aby se taštička uzavřela. Taštičky svrchu potřeme rozšlehaným vajíčkem a položíme na plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba 30 minut, dokud nejsou taštičky zlatavé.
P.S. Podávala jsem je s guacamole, ale lze použit každá salsa.