Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Slané pečení

Masové taštičky empanadas

Španělské empanady jsem chtěla zkusit hodně dlouho, ale hledala jsem nějaký jednoduchý recept, ten se mi naskytl na jednom francouzském foodblogu. Abych se přiznala, tak těsto je sice super, ale s lepením taštiček jsem se docela nervovala. Nejde o to, že by těsto nešlo hezky spojovat nebo měly sklony vytékat, ale o špatné odhadnutí toho, jak mají být velké. Původní plán byl, že je budu vykrajovat úzkou skleničkou, což bylo scestné 😀 Tak se poučtě a nepokoušejte se o menší taštičky.

Masové taštičky empanadas

  • 370g hladké (špaldové) mouky
  • 140ml vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 70ml olivového oleje

náplň (vystačí polovina):

  • 1 cibule
  • lžíce oleje
  • 500g mletého hovězího masa
  • sůl
  • pepř
  • mleté chilli
  • půl lžičky římského kmínu
  • 200g rajčatového pyré
  • červená paprika
  • hrst zelených oliv

Nejprve si vypracujeme hladké těsto, smícháme na něj mouku, vodu. sůl a olivový olej. Těsto zabalíme do sáčku a vložíme na hodinu do lednice. Mezitím si připravíme náplň – cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme na olivovém oleji, následně přidáme mleté maso a opečeme. Zasypeme solí, pepřem a chilli dle chuti a přidáme také římský kmín. Když se maso obalí kořením, přidáme pasírovaná rajčata, malé množství vody, na kostičky nakrájenou papriku a nasekané olivy. Směs přiklopíme pokličkou a dusíme půl hodiny. Hotové těsto vyválíme do velmi tenkého plátu a vyřežeme z něj kolečka(velká jako snídaňová miska) doprostřed každého dáme lžíci náplně, přeložím napůl a kraje od jedné strany vytahováním přehýbáme, aby se taštička uzavřela. Taštičky svrchu potřeme rozšlehaným vajíčkem a položíme na plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba 30 minut, dokud nejsou taštičky zlatavé.

P.S. Podávala jsem je s guacamole, ale lze použit každá salsa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *