Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Zdravý tvarohový zebra koláč

  Po delší době koronavirové, která byla skoupá na recepty ze dvou důvodů – vařilo se z toho, co se nakoupilo na dva týdny a nakoupilo se, co bylo, ne to, co bych chtěla nakoupit, a protože jsem trávila čas hlavně v kuchyních našich rodičů – začne blog zase pomalu ožívat. Jestli mám teď nějaké priority na červenec, tak kromě prcka a cvičení, je to vaření. Ne, že bych celé ty měsíce nevařila, ale zvrtlo se to v recepty, “brambory a maso do trouby a je to”, nebo pečení polotovarů z Lidlu.

Zdravý tvarohový zebra koláč

  • 220g celozrnné špaldové mouky
  • 100g másla
  • lžíce holandského kakaa
  • špetka soli
  • vejce
  • 100g třtinového cukru
  • 2 lžíce vody
  • 1kg (4 vaničky) nízkotučného tvarohu
  • 200g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 150ml mléka
  • vanilkový cukr
  • 100g moučkového třtinového cukru
  • pudinkový prášek (kokosový)
  • 20g kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce holandského kakaa

Do robotu postupně naházíme celozrnnou špaldovou mouku, máslo, kakao, sůl, vejce, třtinový cukr a dvě lžíce vody. Robot (nebo lidská ruční síla) zpracuje hladké těsto, které rozválíme na placku a vysteleme jím dno a okraje dortové formy (dno vyložíme pečícím papírem). Okraje by měly být opravdu vysoké, u formy 24cm jsem měla okraj téměř stejně vysoký jako horní hranu formy. Poté do robotu naházíme ingredience na náplň – tvarohy, zakysanou smetanu, vejce, mléko, vanilkový a moučkový třtinový cukr, pudinkový prášek a kukuřičný škrob. Náplň pečlivě prošleháme a do menší poloviny přimícháme holandské kakao. Do středu formy postupně po dvou lžících vršíme na střídačku světlou a tmavou náplň, ta se postupně dalším přidáváním rozlévá po formě. Čím větší dávky náplně střídáme tím budou pruhy širší, ale bude jich méně. Když naplň spotřebujeme, tak koláčem zatočíme, aby se vytvořila rovná hladina. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů zhruba hodinu a půl, koláč se musí rovnoměrně zvednout a povrch ztmavnout. Poté vypneme troubu a pootevřeme dvířka a koláč necháme dojít. Koláč podáváme dobře vychlazený.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *