Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Zdravé bylinkové masové kuličky s rajčatovou omáčkou

Tyhle kuličky mi vždycky připomenou Disneyho pohádku Lady a Trump a scénu, kdy ti dva zamilovaní psíci jedí špagety s masovými kuličkami z jednoho talíře. A tak jsme úplně stejně jedli tyhle kuličky. Používám čistě hovězí maso, bez namáčení housek do mléka, je to jednodušší a také zdravější. Do kuliček se nebojte přidat dostatek koření, aby nebyly mdlé a byly dobrou opozicí rajčatové omáčky zahuštěné zeleninou.

Zdravé bylinkové masové kuličky s rajčatovou omáčkou

  • 500g mletého hovězího masa(do 10% tuku)
  • vejce
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce sušené šalvěje
  • lžíce sušeného tymiánu
  • lžíce sušeného oregána
  • olivový olej na opečení kuliček
  • 2 konzervy rajčat ve vlastní šťávě
  • petržel
  • 2 mrkve
  • 3 čerstvá rajčata
  • lžička olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 2 lžíce medu
  • bezlepkové špagety a parmazán k podávání

 

Mleté maso smícháme s vejcem, solí, pepřem, sušenou šalvějí, tymiánem a oregánem. Rukama vytvoříme malé kuličky, které zprudka opečeme na olivovém oleji. Poté si připravíme omáčku, v hrnci smícháme rajčata ve vlastní šťávě, jemně nastrouhanou petržel a mrkev, nasekaná čerstvá rajčata, lžičku olivového oleje a nasekaný česnek. Omáčku necháme hodinu vařit na mírném plameni a potom ji rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme solí a medem. Kuličky dáme do omáčky a povaříme dalších patnáct minut. Hotovou omáčku s kuličkami podáváme s klasickými nebo bezlepkovými špagetami a parmazánem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *