Kynuté těsto,  Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Slané pečení

Kvásková špaldová focaccia

Na blogu je již od začátku jeden recept na focacciu a tahle ho na první pohled i docela připomíná, ale… je úplně jiná, v něčem zábavnější, v něčem pracnější. Používám kvásek, který je žitno-špaldový a vedu si ho už půl roku kvůli pečení chleba. Focaccia je tedy z kvásku, velmi pomalu kvašená ze základu špaldové a celozrnné mouky. Výsledkem je stravitelnější produkt, zdravý pro lidská střeva a se sníženým množstvím lepku díky pomalému kvašení v lednici.

Kvásková špaldová focaccia

rozkvas:

  • 90g celozrnné špaldové mouky+ 90ml vody+ špaldový kvásek (nebo žitný)

 

  • rozkvas kvásku – 160g
  • 200g hladké špaldové mouky
  • 200ml teplé vody
  • 170g celozrnné špaldové mouky
  • 30ml olivového oleje + na pokapání
  • 8g soli
  • rozmarýn
  • hrubá sůl

Den předem si připravíme rozkvas, smícháme na něj nás opečovávaný kvásek se špaldovou celozrnnou moukou a vodou. Poté necháme rozkvas ožít při pokojové teplotě po dobu 10-12 hodin. (Já používám jako nádobu misku k ponornému mixéru a povrch zakrývám potravinovou folií, kterou ale neutěsňuji.) Poté z rozkvasu odvážíme 160g, které smícháme s hladkou špaldovou moukou, další vodou, celozrnnou špaldovou moukou, olivovým olejem a solí. Uhněteme lepkavé těsto, které necháme v nádobě zakryté potravinovou folií odležet předs noc v lednici. Druhý den si připravíme plech a vyložíme ho pečícím papírem. Těsto pomocí ruky namočené ve vodě roztáhneme po celém plechu. Na povrchu vytvoříme prsty důlky a těsto necháme alespoň 2 hodiny růst. Poté povrch zakapeme olivovým olejem a zasypeme hrubou solí a rozmarýnem. Focacci pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 40 minut, záleží na tom, jak křupavý výsledek chceme mít. K podávání se výborně hodí sušená šunka, mozarella, bazalkové pesto, parmazán nebo pecorino a rajčátka.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *