Tohle cukroví patří mezi nejpracnější druhy, ale určitě stojí za to zkusit. Výrobu lze zjednodušit tím, že linecká kolečka upečeme se slepovaným lineckým cukrovím, poté si připravíme kokosky a v další den cukrová dohotovíme. Z čeho se slepovaná kokoska skládá? Je to stejné jako v cukrárně, ale s lepšími surovinami o dost lepšími: malá minikokoska je slepená s lineckým kolečkem kakaovým krémem a kapkou meruňkové marmelády a do poloviny namočená v hořké čokoládě. Prostě nebe!
Slepované kokosky s krémem
linecká kolečka:
- 210g hladké (špaldové) mouky
- 140g másla
- 70g moučkového (třtinového) cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
kokosky:
- 3 bílky
- špetka soli
- 180g moučkového (třtinového) cukru
- 150g strouhaného kokosu
krém:
- 250g másla
- 100g moučkového cukru
- 50g holandského kakaa
- 2 lžíce amaretta nebo rumu
- meruňková marmeláda
čokoládová poleva:
- 150g hořké čokolády
- 80g másla
Nejdříve si připravíme těsto na linecká kolečka, všechny ingredience navážíme a uhněteme (ideálně hnětačem) v hladké těsto, které necháme odležet přes noc v lednici. Druhý den si těsto na pomoučněném válu vyválíme na výšku 3 centimetrů a vykrajujeme kolečka. Velikost koleček zvolíme takovou, jak si představujeme, aby bylo celkově cukroví velké, kolečka tvoří základnu slepované kokosky. Vykrájená kolečka přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 130 stupňů zhruba 7 minut.
Na kokosky si vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a poté přišleháme cukr. Výsledný sníh by měl být hladký a lesklý. Mísu se sněhem (ideálně kovovou) si přendáme nad hrnec s vodou a začneme bílkový sníh v této parní lázni zahřívat. Vydržíme zhruba pět minut míchat metlou, zatímco se voda pod mísou vaří. Poté mísu sundáme a do teplého bílkového sněhu zamícháme strouhaný kokos. Průběžně kokosovou směs promícháváme, bude chladnout a tuhnout. Připravíme si velký cukrářský sáček s hladkou špičkou, naplníme ho směsí na kokosky a na plech vyložený pečícím papírem nastříkame pěkně kulaté hromádky. Ty tvoříme tak velké, aby nám po malém nafouknutí při pečení seděla na linecká kolečka. Kokosky sušíme v troubě vyhřáté na 130 stupňů zhruba 20-25 minut, dokud povrch nezrůžoví. Z pečícího papíru je sloupneme až úplně vychladlé.
Na krém si vyšleháme povolené máslo s cukrem, kakaem a amarettem. Krémem naplníme sáček s úzkou hvězdicovou zdobící špičkou a na linecké kolečko krém po obvodu nastříkáme, neměl by přesahovat kolečko. Do středu naneseme trochu meruňkové marmelády a vršek přiklopíme kokoskou. Slepené kokosky necháme ztuhnout v lednici a poté jejich spodní část namáčíme v polevě z rozpuštěné hořké čokolády s máslem. Vždy namočíme část s lineckým kolečkem a krémem, aby nám kokosky neosychaly. Hotové kokosky skládáme na tácy vyložené pečícím papírem a necháme znovu v lednici ztuhnout.
P.S. Ideálně necháme cukroví ještě alespoň 2 dny proležet, kokoska i linecké kolečko zvlhnou krémem.