Dorty a zákusky,  RECEPTY

Sachrův dort

Sachrův dort s pořádnou porcí domácí ušlehané šlehačky, to je můj nejoblíbenější dort. Paradoxně si ho v kavárně nikdy neobjednám, protože mě už pár kousků v minulosti zklamalo. S vídeňským originálem toho má společného dost, ale originální polevu nehledejte, upřednostňuji čokoládu se smetanou před cukrovým rozvarem s kakaem. V receptu vycházím z blogu “Víkendové pečení” s několika drobnými úpravami. Cukr používám třtinový, mouku špaldovou a strouhanku si dělám sama z usušených máslových housek rozdrcených v mixéru na prach. Nedoporučuji používat, jak čokoládu na vaření, tak velmi hořké víceprocentní čokolády přes 60% kakaa, dort je poté příliš hořký a poleva příliš tuhá.

Sachrův dort

  • 200g másla
  • 130g hořké čokolády (60% kakaa)
  • 8 bílků
  • špetka soli
  • 6 žloutků
  • 250g třtinového cukru
  • 100g domácí strouhanky
  • 60g špaldové mouky
  • 40g kakaa
  • velká sklenice meruňkové marmelády
  • 150g hořké čokolády (55-60% kakaa)
  • 200ml smetany na šlehání
  • sekané pistácie

Přípravu dortu je dobré rozložit si do dvou dnů, první den si upéct korpus, druhý den ho prokrojit, promazat a polít polevou. S korpusem se druhý den lépe pracuje. Nejdříve si v kastrolu rozpustíme máslo s hořkou čokoládou a odložíme. Bílky vyšleháme se špetkou soli a polovinou cukru do pěvného lesklého sněhu. Ve druhé míse vyšleháme do světlě žluté pěny žloutky se druhou polovinou cukru. Poté k žloutkové směsi přišleháme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Následně k této směsi přišleháme domácí strouhanku, kterou jsme ještě podrtili v mixéru na prach, špaldovou mouku a kakao. Vznikne velmi tuhé těsto, do kterého po částech přimícháme bílkový sníh. Připravíme si velkou dortovou formu a její dno vyložíme pečícím papírem a hotové těsto do ní vlijeme a dáme péct do trouby vyhřáté na 150 stupňů zhruba na hodinu. Korpus kontrolujeme špejlí, pokud po zapíchnutí vyjde suchá, je správně upečený. Když korpus vychladné, odkrojíme ho od stěn formy, odlepíme od dna a podélně prokrojíme. V kastrůlku si přivedeme marmeládu k varu a když je horká, tak s ní slepíme korpus a zbytkem potřeme boky. Horká marmeláda výborně lepí a částečně se do korpusus vsákne. Poté necháme chladit v lednici a připravíme si polevu, rozpustíme na ni čokoládu se smetanou. Korpus přemístíme na mřížku a dort pravidelně polijeme – pomůžeme si nakláněním mřížky a případně nožem rozetřeme na kraje. Vršek dortu posypeme nasekanými pistáciemi a dort necháme ztuhnout a ideálně odležet přes noc v lednici.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *