Vánoční cukroví

Florentýnky/marokánky

Mohli bychom diskutovat, jestli tohle cukroví nazvat florentýnky nebo marokánky… Já preferuji florentýnky, protože marokánky jsou pro mě vzpomínkou z dětství na velké trvrdé plácky s tukovou čokoládovou polevou (a jak mi to jako díteti jelo). Tyhle florentýnky používají lepší ořechy než arašídy, vyhýbají se kandované citrusové kůře, kterou hodně lidí nemá rádo, jsou přiměřeně křupavé a namočené v dobré hořké čokoládě. Od letoška jedno z mých nejoblíběnějších druhů cukroví.

Florentýnky

  • 160g nasekaných ořechů (použile jsem loupané mandle, pistácie, kešu a menší množství vlašáků
  • 100g sušených brusinek
  • 60g másla
  • 100g třtinového cukru
  • 4 lžíce špaldové mouky
  • 6 lžic smetany/kokosového mléka
  • čokoládová poleva

Nejdříve si připravíme ořechy a posekáme je na menší kousky – mandle je dobré spařit horkou vodou a oloupat a nepřehánět to s hořkými vlašskými ořechy. Ořechy smícháme s brusinkami a odložíme. V hrnci rozpustíme máslo s třtinovým cukrem a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté ve směsi rozmícháme mouku a odstavíme. Nakonec ještě přimícháme smetanu nebo kokosové mléko a směs vlijeme k ořechovo-brusinkové drti. Vše do sebe promícháme a odložíme alespoň na půl hodiny do lednice, aby se s hmotou lépe pracovalo. Plechy si vyložíme pečícím papírem a z hmoty tvoříme malé kuličky, které na ně rozkládáme. Kuličky se nám roztečou do placiček, takže je třeba nechat mírné rozestupy. Marokánky pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů dozlatova (cca 10 minut). Zchladé marokánky sloupneme z pečícího papíru a namočíme do čoklády rozpuštěné s máslem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *