Dorty a zákusky,  RECEPTY

Kakaový dort s čokoládovým pudinkovým krémem

Nedávno jsem pátrala na blogu a zjistila, že dorty s pudinkovým krémem nemají svou čokoládovou verzi. O pár dní později se mi naskytla příležitost to změnit, protože jsem postupně pekla dva dorty k narozeninám mého může – jeden zdravý kokosový bounty dort a druhý, trochu tradičnější, přesně tento. Do krému přidávám trochu čokolády, která ho chuťově velmi vylepší.

P.S. Pokud byste se rozhodli dort opatrně proříznout a slepit, pak doporučuji zdvojnásobit množství krému.

Kakaový dort s čokoládovým pudinkovým krémem

  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 160g třtinového cukru
  • půl lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 4 lžíce oleje (olivový)
  • 30g kakaa
  • 60g kukuřičného škrobu
  • 60g hladké špaldové mouky
  • 250ml mléka
  • extra čokoládový pudinkový prášek
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 50g hořké čokolády
  • 100g másla
  • moučkový cukr
  • ovoce a čokoládové filigrány na ozdobení dortu

Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky, následně z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Do sněhu zašleháme třtinový cukr a kypřící prášek. Poté přišleháme odložené žloutky a také po částěch olej. Nakonec přisypeme kakao, kukuřičný škrob a špaldovou mouku a vše znovu prošleháme. Troubu si předehřejeme na 150 stupňů a dno dortové formy vyložíme pečícím papírem. Do připravené formy vlijeme těsto a pečeme zhruba 40 minut, propečenost testujeme špejlí. Na krém si svaříme hustý pudink z mléka, pudinkového prášku a další dávky třtinového cukru. Do hotového horkého pudinku přimícháme nasekanou hořkou čokoládu. Když se čokoláda rozpustí, zakryjeme povrch pudinku folií nebo igelitovým sáčkem a necháme vychladnotu na pokojovou teplotu. Máslo vyndáme z lednice a necháme také povolit na pokojovou teplotu. Poté prošleháme pudink s máslem a necháme půl hodinky ztuhnout v lednici a krém znovu prošleháme. Hotový krém případně dosladíme dle chuti moučkovým cukrem. Zdobící sáček s kovovou špičkou naplníme krémem a ten nastříkáme na povrch dortu. Vršek dortu ozdobíme ovocem a čokoládovými filigrány.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *