Vánoční cukroví

Linecké slepované banánky s čokoládou

Tohle cukroví je další pěknou retro klasikou, a také je nejoblíbenějším druhem mého muže. Přesto si myslím, že naše generace bude mít s jeho tvorbou brzy velké potíže, protože už nevlastníme klasické kovové mlýnky na maso. Tyhle banánky jsem tedy pekla u rodičů a s mamkou jsme si navzájem asistovaly. Zvláštností receptu je použití pudinkového prášku, díky kterému jsou banánky pěkně vanilkové a udrží vytlačený tvar.

Linecké slepované banánky s čokoládou

  • 375g hladké mouky )může být špaldová)
  • vanilkový pudinkový prášek
  • 275g másla
  • 100g moučkového cukru(může být třtinový)
  • žloutek
  • rybízová marmeláda
  • 200g hořké čokolády
  • 70g másla

Do veké mísy nebo hnětače odvážíme mouku, přidáme pudinkový prášek, máslo nakrájené na kostky, moučkový cukr a žloutek. Poté rukama nebo hnětačem zpracujeme hladké těsto, které necháme přes noc rozležet v lednici. Druhý den sestavíme mlýenk na maso a přidáme nástavec, který připomíná obdelník se zoubky. Těsto necháme povolit při pokojové teplotě a poté postupně mlýnkem protlačujeme do tvaru pruhů. Pruhy nařežeme na obdelníčky, které ukládáme na plechy vyložené pečívím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 130 stupňů do zlatavého odstínu (zhruba 10 minut). Upečené banánky slepujeme rybízovou marmeládu a namáčíme z jedné nebo obou stran v polevě z rozpuštěné čokolády a másla. Hotové banánky necháme rozležet v chladnu v krabici s kouskem jablka.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *