RECEPTY,  Vánoční cukroví

Slepované pardubické perníčky

Jako dítě jsem měla ráda klasické velké pardubické perníčky a jejich obdoby, nejčastěji jsem je jedla na snídani a kolem Mikuláše, kdy byly vyloženě perníčkové žně. Dnes už nejsou perníčky takové jaké bývaly, ať do chuti, měkkosti nebo složení. Ale vždycky je možné si ty nejlepší perníčky upéct, období Mikuláše a Vánoc je pro tuto příležitost naprosto ideální.

Slepované pardubické perníčky

  • 125g medu
  • 25g másla
  • 325g hladké špaldové mouky
  • 50g moučkového třtinového cukru
  • lžička jedlé sody
  • 1,5 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • 3 lžičky perníkového koření
  • hrušková povidla a jahodová marmeláda na slepení
  • hořká čokoláda rozpuštěná s máslem
  • nasekané pistácie a lyofizované jahody

 

V kastrůlku rozpustíme med s máslem a necháme zchladnout. Poté směs přimícháme k hladké mouce, moučkovému cukru, sodě, kakau, vejcům a perníkovému koření. Rukama nebo hnětačem zpracujeme hladké těsto, které necháme přes noc vychladit v lednici. Druhý den těsto rozválíme na plát silný zhruba 3mm a z těsta vykrájíme kolečka. Perníčky přendáme na plechy vyložené pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů zhruba deset minut(musí zpevnit). Perníčky necháme vychladnout a poté je slepíme povidly nebo marmeládou. Nakonec perníčky z horní strany namočíme do čokolády a posypeme nasekanými pistáciemi nebo lyofizovaným ovocem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *