Tohle je recept, který vychází z tradičního rodinného cukroví. Recept prošel jen dvěma drobnými výměnami, klasickou hladkou mouku jsem nahradila moukou špaldovou a moučkový cukr nahradil třtinový cukr. Linecké cukroví ochucuje vanilkový cukr a příjemně svěží citrónová kůra. Doporučuji použít bio citrony, které nejsou chemicky ošetřené a není nutné je složitě omývat octem.
Špaldové linecké cukroví
- 210g hladké špaldové mouky
- 140g másla
- 70g mletého třtinového cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- lžička strouhané citrónové kůry
- rybízová/meruňková marmeláda
Do mísy odvážíme špaldovou mouku, máslo nakrájené na kostky a mletý třtinový cukr. Poté přidáme žloutky, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Rukama nebo ideálně hnětačem zpracujeme hladké těsto. Z hotového těsta vytvoříme hladkou kouli, které zabalíme do igelitového sáčku a dáme chladit přes noc do lednice. Druhý den těsto po dávkách rozválíme na ploše podsypané hladkou moukou a z těsta vykrajujeme tvary, které skládáme na plechy vyložené pečícím papírem. Dobré je začít tvary, které mají otvor a lépe se vykrajují z vychlazeného těsta. Vykrájené linecké pečeme v troubě vyhřáté na 125 stupňů zhruba 8 minut, dokud lehce nezezlátne. Linecké necháme vychladnout a slepujeme hustou marmeládou. Hotové slepené cukroví uložíme v krabičce a necháme rozležet.