RECEPTY,  Vánoční cukroví

Tradiční vánoční perníčky

Asi tři roky hledáme “ten správný” recept na perníčky a tento rok se to snad podařilo. Jsou to ty správné, které se pečou pár týdnů před Vánoci a pěkně změknou. Co se týká zdobení, je to vždycky náročné, hlavně získat správnou konzistenci… Pokud si nevěříte, použijte kupované zdobicí tubičky, které jsou snadnější také na manipulaci. I když nebudou perníčky ozdobené dokonale (mě například kopal prcek v břiše při zdobení), tak vás určitě zahřeje, že jsou vaše, domácí 🙂

Tradiční vánoční perníčky

  • 350g hladké mouky (špaldové)
  • 120g moučkového cukru (třtinový)
  • 60g másla
  • 2 lžíce lžíce medu
  • 2 vejce
  • 1,5 lžičky sody
  • 3 lžičky koření do perníku
  • 1/2 lžičky kakaa
  • bílek na potření perníčků
  • poleva: bílek, 200g moučkového cukru, lžička citrónové šťávy

 

Ve velké míse (iděálně hnětače) smícháme mouku a moučkový cukr. Poté přidáme změklé máslo, med, vejce, sodu, perníkové koření a kakao. Rukama nebo hnětačem zpracujeme hladké těsto, které stočíme do válečku, vložíme do pytlíku a necháme přes noc chladit v lednici. Druhý den těsto rozválíme na placku tenkou zhruba 3mm; aby se nelepilo, podsypáváme si plochu moukou. Vykrájíme tvary, které pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě vyhřáté na 130 stupňů. Velmi záleží na výkonu trouby, obvykle to trvá do deseti minut, je dobré perníčky zkontrolovat zespodu. Upečené perníčky ihned po vytažení potřeme bílkem, aby byly lesklé. Po vychladnutí můžeme zdobit polevou, na kterou smícháme bílek, dvakrát prosetý moučkový cukr a citrónovou šťávu. Poleva musí mít konzistnci husté kaše, pokud nemá, přidáme další cukr. Polevou plníme drobný zdobící sáček na perníky. Ozdobené perníčky uložíme do krabičky do chladu a přidáme k nim kus jablka, aby dobře změkly.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *