Nechci, aby to znělo drze, protože nejlepší gulášovku má každý druhý… Ale! Tato je velmi dobře ochucená, plná kvalitního hovězího masa (doporučuji Lidl české mleté bio hovězí) a pokud použijete rýžovou mouku, bude také bezlepková. Jak je vidět, těhotenské chutě mě vrací tak trochu ke kořenům a jídlům, které vařím často poprvé v životě nebo po dlouhých letech. V něčem to má nesporné kouzlo a stále věřím, že tradiční česká kuchyně může být skvělá a zdravá, bez tuny cukru nebo sádla.
Nejlepší zdravá gulášovka
- 2 červené cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kmínu
- 400g mletého hovězího masa (méně než 10% tuku)
- 2 lžíce mleté červené papriky
- 2 lžičky drcených chilli papriček
- 2 lžíce gulášového koření
- malý rajský protlak
- 2 stroužky česneku
- pepř, sůl
- 2 vrchovaté lžíce hladké špaldové nebo rýžové mouky
- 4 brambory
- 1 lžíce sušené majoránky
- saturejka nebo majoránka na ozdobu
Připravíme si větší hrnec a rozpálíme v něm olivový olej. V mezičase oloupeme cibule a nakrájíme ji nadrobno. Cibuli opékáme na oleji dokud není zlatavá a poté přichodíme do hrnce kmín a hovězí maso. Znovu opékáme, dokud není maso zatažené a následně přidáme, červenou papriku, chilli papričky, gulášové koření, rajský protlak, prolisovaný česnek, mletý pepř a trochu soli. Když koření obalí maso, přisypeme mouku a ještě minutu opečeme. Do hrnce přilijeme 1,5 litru vody a necháme pod pokličkou dusit půl hodiny. Poté přidáme do hrnce oloupané brambory nakrájené na kostky a znovu vaříme do změknutí brambor. Nakonec do polévky přidáme sušenou majoránku, dochutíme solí a případně přilijeme trochu vody. Polévku podáváme s dobrým (domácím kváskovým) chlebem.