Polévky,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Nejlepší zdravá gulášovka

Nechci, aby to znělo drze, protože nejlepší gulášovku má každý druhý… Ale! Tato je velmi dobře ochucená, plná kvalitního hovězího masa (doporučuji Lidl české mleté bio hovězí) a pokud použijete rýžovou mouku, bude také bezlepková. Jak je vidět, těhotenské chutě mě vrací tak trochu ke kořenům a jídlům, které vařím často poprvé v životě nebo po dlouhých letech. V něčem to má nesporné kouzlo a stále věřím, že tradiční česká kuchyně může být skvělá a zdravá, bez tuny cukru nebo sádla.

Nejlepší zdravá gulášovka

  • 2 červené cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 400g mletého hovězího masa (méně než 10% tuku)
  • 2 lžíce mleté červené papriky
  • 2 lžičky drcených chilli papriček
  • 2 lžíce gulášového koření
  • malý rajský protlak
  • 2 stroužky česneku
  • pepř, sůl
  • 2 vrchovaté lžíce hladké špaldové nebo rýžové mouky
  • 4 brambory
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • saturejka nebo majoránka na ozdobu

Připravíme si větší hrnec a rozpálíme v něm olivový olej. V mezičase oloupeme cibule a nakrájíme ji nadrobno. Cibuli opékáme na oleji dokud není zlatavá a poté přichodíme do hrnce kmín a hovězí maso. Znovu opékáme, dokud není maso zatažené a následně přidáme, červenou papriku, chilli papričky, gulášové koření, rajský protlak, prolisovaný česnek, mletý pepř a trochu soli. Když koření obalí maso, přisypeme mouku a ještě minutu opečeme. Do hrnce přilijeme 1,5 litru vody a necháme pod pokličkou dusit půl hodiny. Poté přidáme do hrnce oloupané brambory nakrájené na kostky a znovu vaříme do změknutí brambor. Nakonec do polévky přidáme sušenou majoránku, dochutíme solí a případně přilijeme trochu vody. Polévku podáváme s dobrým  (domácím kváskovým) chlebem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *