Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Zdravé špaldové citrónové bábovičky s mákem

Kombinace máku s citrónem mě vždycky lákala, ale zároveň mě odpuzovaly recepty na makové chlebíčky s litry rostlinného oleje. Tento recept by šel snadno použít i na mákový chlebíček, jen je nutné alespoň o polovinu navýšit množství surovin. Moje verze je hodně odlehčená, neobsahuje příliš cukru, ani cukrovou polevu a střízlivě pracuje také s máslem, které je v bábovičkách ale výborně cítit. Tyhle bábovky jsou v tuto chvíli asi moje nejoblíbenější, takže s pečením neváhejte!

 

Zdravé špaldové citrónové bábovičky s mákem

(6 menších bábovek)

  • 60g másla
  • 50g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 110g hladké špaldové mouky
  • 10g celého máku
  • 60ml mléka
  • 10ml citrónové šťávy
  • lžička strouhané kůry z citrónu

 

Nejdříve si do misky odvážíme máslo, které by mělo být lehce změklé a cukr. Pomocí šlehače vytvoříme z másla s cukrem lehkou pěnu, do které následně přišleháme také obě vejce. Poté smícháme mouku s kypřícím práškem a mákem a přišleháme k základu. Nakonec těsto zvlhčíme přidáním mléka a citrónové šťávy. Vše naposled prošleháme se strouhanou citrónovou kůrou a rozdělíme do silikonové formy na bábovičky. Troubu si předehřejeme na 150 stupňů a bábovičky pečeme do zezlátnutí zhruba 30 minut, lehce zchladlé vyklopíme.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *