Kombinace máku s citrónem mě vždycky lákala, ale zároveň mě odpuzovaly recepty na makové chlebíčky s litry rostlinného oleje. Tento recept by šel snadno použít i na mákový chlebíček, jen je nutné alespoň o polovinu navýšit množství surovin. Moje verze je hodně odlehčená, neobsahuje příliš cukru, ani cukrovou polevu a střízlivě pracuje také s máslem, které je v bábovičkách ale výborně cítit. Tyhle bábovky jsou v tuto chvíli asi moje nejoblíbenější, takže s pečením neváhejte!
Zdravé špaldové citrónové bábovičky s mákem
(6 menších bábovek)
- 60g másla
- 50g třtinového cukru
- 2 vejce
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 110g hladké špaldové mouky
- 10g celého máku
- 60ml mléka
- 10ml citrónové šťávy
- lžička strouhané kůry z citrónu
Nejdříve si do misky odvážíme máslo, které by mělo být lehce změklé a cukr. Pomocí šlehače vytvoříme z másla s cukrem lehkou pěnu, do které následně přišleháme také obě vejce. Poté smícháme mouku s kypřícím práškem a mákem a přišleháme k základu. Nakonec těsto zvlhčíme přidáním mléka a citrónové šťávy. Vše naposled prošleháme se strouhanou citrónovou kůrou a rozdělíme do silikonové formy na bábovičky. Troubu si předehřejeme na 150 stupňů a bábovičky pečeme do zezlátnutí zhruba 30 minut, lehce zchladlé vyklopíme.