RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Vejce benedikt se snadnou holandskou omáčkou

Vejce benedikt mě učarovala v Marthy’s kitchen, dávala jsem si je tam mnohokrát a vždy litovala, že se mi doma nedaří udělat dobrou holandskou omáčku. Tedy, zkazila jsem ji jen jednoou, ale vyhazování sražené půlky másla a dvou domácích žloutků mě dost odradilo pokoušet se o ni hned znova. Pak jsem ale narazila na vychytaný způsob přípravy, který je nejen expresní, ale tolik při něm nebudete napínat svoje nervy. Úspěch omáčky závisí na kvalitním dobrém máslu a velikosti žloutků, které nesmí být příliš malé nebo velké.

Vejce benedikt se snadnou holandskou omáčkou

2-3 porce

  • 3 velké plátky chleba
  • 200g pražské šunky/pečené šunky
  • hrst baby špenátu
  • 6 vajec
  • jablečný ocet
  • 2 žloutky z vajec velikosti M(z větších bude omáčka řidší)
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • sůl, pepř
  • 125g másla
  • čerstvá pažitka

Nejdříve si připravíme chléb – krátce ho opečeme nasucho v troubě nebo na trošce másla na pánvičce. Na chleby rozdělíme pražskou šunku a baby špenát. Poté postupně vaříme ztracená vejce – ve dvou malých kastrolech přivedeme k varu vodu s octem(zhruba 2 lžíce do každého) a když začne voda vřít, tak si vejce vyklepneme do malé mističky, v horké vodě uděláme lžící vír a vejce vlijeme do středu víru. Po 2-3 minutách(dle velikosti vajec) ztracená vajíčka opatrně vybereme naběračkou a přendáme je na chleba. Stejně pokračujeme se zbylými vejci, přičemž vždy přidáme do vody další ocet. Při poslední várce připravíme i holandskou omáčku, v malé misce prošleháme žloutky s citrónovou šťávou, solí a pepřem. Máslo si rozpustíme a ještě horké ho běhěm šlehání bílků začneme pozvolna přilívat. Omáčka by měla postupně začít houstnout. Nakonec ji dochutíme další solí nebo pepřem, případně citrónovou šťávou. Pokud by byla příliš hustá, přidáme lžíci vody, pokud naopak řídká, tak ji lehce prošleháme, chladnutím totiž tuhne. Hotovou omáčkou přelijeme chleby se ztracenými vejci a posypeme nakrájenou pažitkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *