Hovězí steaky jsou naše srdcová a slavnostní příležitost. Je to jedno z prvních jídel, která jsem Kubovi vařila, což odráží to, jak moc jsem na svůj um s jejich přípravou pyšná. Základem je vždy koupit kvalitní maso, ale vystačíte si s nabídkou našich supermarketů a českým masem. Poté je důležité pečlivé opečení masa na pánvi a dotažení steaku v troubě, protože jinak skončíte s krvavým žvýkavým plátkem masa – a úplně zbytečně. Jako doprovod steaků vždy volím omáčku, která podtrhne chuť masa, tentokrát je to sezónní ostružinová omáčka, ale na blogu naleznete recept také na pepřovou, paprikovo-smetanovou nebo brusinkovou.
Flank steak s ostružinovou omáčkou a pečenými brambory
(2 porce)
- 350-400g hovězího flank steaku
- pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- 2 lžíce másla
- 400g čerstvých nebo mražených ostružin
- 2dcl červeného vína
- 1 hvězdička badyánu
- 5 lžic javorového sirupu(dle chuti)
- 500g menších brambor
- tymián
- 150g tučného tvarohu
- sůl, pepř
- čerstvé ostružiny na ozdobu
Hovězí steaky omyjeme teplou vodou a pečlivě je opepříme čerstvým pepřem, poté necháme maso odležete na pokojovou teplotu. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů, brambory omyjeme a z jedné strany nařízneme, posypeme je tymiánem a poté je dáme péct do trouby na plechu vyloženém pečícím papírem. Na tvarohovoý dip na brambory smícháme tučný tvaroh se solí a pepřem. Na omáčku si přivedeme k varu víno s trochou vody, přidáme ostružiny, badyán a javorový sirup. Ostružiny pomačkáme vidličkou a vaříme do husté konzistence, v chuti omáčky by měla převažovat sladká chuť nad kyselou, pokud to tak není, přidáme ještě javorový sirup. Odležené maso opečeme z obou stran na velmi rozpálené pánvi pokapané olivovým olejem. Poté ho přendáme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a poklademe máslem. Teplotu v troubě stáhneme na 150 stupňů a máslo zhruba 9-12 miut doděláváme, záleží na výšce masa (mně to zabralo 12 minut). Poté maso necháme maso před krájením pět minut stát a výpek, který vypustilo do pekáčku přilijeme do ostružinové omáčky. Steaky podáváme nakrájené na tenké plátky přes vlákna, s ostružinovou omáčkou a brambory ozdobenými ochuceným tvarohem. Vše můžeme dozdobit čerstvými ostružinami, tymiánem nebo badyánem.