Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně

Tarte tatin – obrácený koláč z domácího špaldového listového těsta

  Domácí listové těsto vypadá na oko stejně jako kupované, ale chuť je velmi rozdílná – jíte pevné těsto s máslem, nemá tak papírovou konzistence jako kupované. Jeho příprava není náročná, jen se budete k těstu vracet po půl hodinách kvůli přeložení( a s tím je třeba počítat). Vycházím z receptu, který je hodně tradiční a dobře je rozepsán i s obrázky na blogu kublanka. Tohle těsto mi pokaždé skvěle vyjde a to i ze špaldové mouky. Nakonec přidám varování, že na koláč je třeba použít opravdu kvalitně uzavíratelnou formu nebo nádobu. Já sama použila dortovou formu, která netěsnila a polovinu karamelu jsem drhla ze dna trouby.

Tarte tatin – obrácený koláč z domácího špaldového listového těsta

listové těsto (na 2 koláče)

  • 250g másla
  • 100g hladké špaldové mouky
  • 150g hladké špaldové mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička vinného octa
  • žloutek
  • 75 ml teplé vody
  • mouka na podsypání

karamel:

  • 200g třtinového cukru
  • 3 lžíce vody
  • 100g másla
  • 20 velkých meruněk
  • hrst nesolených pistácií

 

Nejdříve si připravíme těsto, je to ideální den předem než plánujeme péct koláče. Do mísy si nakrájíme na kostky vychlazené máslo a přisypeme 100g hladké špaldové nebo pšeničné mouky. Vytvoříme drobenku a poté kompaktní lepivou hmotu, kterou vytvarujeme do pravidelného dva centimetry vysokého čtverce na obalu od másla. Necháme chladit v lednici a připravíme si druhé těsto – v míse smícháme 150g hladké mouky, sůl, ocet, žloutek a teplou vodou. Rukama vytvoříme hladké nelepivé těsto, můžeme si pomoci ještě trochou mouky. Poté si těsto rozválíme na čtverec, které je o něco větší než první vytvarované máslové těsto v lednici. Doprostřed hotového čtverce položíme máslové těsto jako kosočtverec a překryjeme ho i z horní strany okraji těsta. Vznikne čtverec máslového těsta, které je ze všech stran obaleno druhým těstem. Čtverec si vyválíme na dlouhý obdelník a okraje přeložíme dovnitř a pak ještě napůl (vytvoří se na sobě první čtyři vrstvy těsta). Poté necháme chladit a postup ještě třikrát zhruba po půl hodině zopakujeme – vždy těsto rozválíme do úzkého obdelníku a přeložíme. Poté necháme v potravinové folii nebo igelitovém sáčku chladit v lednici.

Na koláč si přepůlíme a odpeckujeme meruňky a rozložíme je řeznou stranou nahoru do dvou dortových nebo koláčových forem vyložených pečícím papírem. Poté si nasypeme do pánve cukr, přidáme 3 lžíce vody a necháme na pomalém plameni probublat na karamel. Když zmizí krystalky cukru, přidáme do pánve máslo a mícháme, dokud se nerozpustí. Hotový karamel rozlijeme na připravené meruňky. Nakonec si přepůlíme hotové těsto a každou polovinu vyválíme do kruhu, který je o něco větší než forma. Těstěm zakryjeme meruňky, okraje zahneme dovnitř a těsto propícháme vidličkou, aby při pečení unikala pára. Koláče vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečeme do zezlátnutí těsta zhruba 40 minut. Poté necháme koláče několik minut zhladnout a překlopíme je na talíř – meruňky se objeví na vrchu koláče. Povrch koláčů posypeme nasekanými pistácemi nebo mandlemi.

P.S. Nejlepší je ještě vlažný a první den, dokud je těsto křehké a křupavé.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *