Gastrotoulky

Oh deer bakery – srdcová záležitost

  Už hodně hodně dlouho jsem se nezmínila (rezenzovat je moc silné slovo) o žádném podniku, kde seženete bezva jídlo. To zjištění mě zarazilo natolik, že hned musím sepsat pár řádků o své pražské srdcové záležitosti a to – fanfára – cronutárně Oh deer bakery. Nastal ten správný čas – máme za sebou dostatek návštěv a minulý týden otevřeli druhou pobočku blízko Quadria v centru Prahy.

 

Oh deer bakery jsem objevila zhruba před rokem díky fotkám na instagramu, které vždy 100% pěly chvály i na samotnou chuť cronutů. Oh deer se prosadila až po velkém boomu pražských donutáren a ve chvíli, kdy jsou podobné produkty spíše na módním ústupku. V praxi jde o to, že pokud jste běžný konzument jako já, donuty se vám asi brzy omrzí. Je to smažené, většinou je to extra sladké, leckdy vám potom není úplně dobře atd atd. Poslední roky zůstávám u toho, že nejlepší kobliha v Praze je z Marks and Spencer, ta malá s malinovou náplní obalená ve vanilkovém cukru. U podobných produktů se v chuti nejvíce odrazí kvalita surovin a tu pražské donutárny nemají. Před několika dny jsem ochutnávala vzoreček v nové donutárně OC Nový Smíchov a to dogma je pořád stejné, první na chuti je olej a potom cukr. To, co za mě pokulhává ale nejvíce, bývá náplň, to, co má být na tom donutu nejlepší. Mám za sebou několik ochutnávek Donuteru (ještě z jeho lepších časů, kdy nemrazili pro obchoďáky a letecké společnosti) a jediná náplň, která mi alespoň chutnala byla mocha. Jasně, je to přísný názor, ale i kdyby byl mnohými vyvrácen, každý podnik by se měl snažit posouvat vpřed, ať chutí, tak kvalitou, z kterou si strávník opravdu (v případě podobných podniků) připlatí.

 

Tak v čem je Oh deer bakery jiná? Za mě ve dvou zásadních věcech – ruční práce a kvalita. Ve chvíli, kdy si začnete při pečení pomáhat různými vychytávkami, vykrajovači, kypřidly, dochucovači ztrácíte přidanou hodnotu produktu. Nevložíte energii, nemůže se vám vrátit (aka proto jsou nejlepší domácí kynuté buchty a s penamem to nejde srovnat). Samotné suroviny tvoří produkt, a i kdybyste nečetli rozhovory s majitelem, kde mluví o přípravě cronutů, dojde vám to z chuti. Cronuty jsou skvělé a neošizené, a tak se rádi vrátíte a připlatíte si za to. Doma si můžete připravit k jídlu ledacos, ale budete vědět, že tohle ne.

 

Ještě nebylo řečeno, co cronut je – donut, na který použijete máslové kynuté těsto typu toh croissantového. Kroužek je usmažený tak, že bohatě nalístkuje, jako když máte na sobě štos papírů. Mezi ty lístky lze dobře vstříknout dostatek náplně. Takže jako když kousnete do croissantu, přičemž tam máte v jednu chvíli tu křupavost na krajích i máslovou měkkost uvnitř. Potom vás dodělá náplň a poleva cronutu. Náplně jsou od božích ovocných marmelád, po skvělé karamely, k nutelám, raffaelo náplním… Poleva dotváří kombinaci, což se Oh deer taky skvěle daří, až by člověk nečekal jak výborně ladí maliny s pistaciemi, nebo mango s kokosem.

 

Nejskvělější dárek byl obrovský cronut dort, který jsem dostala k loňským narozeninám. Od té doby jsme se svátečně přecukrovali ještě několikrát a s tím se usadilo i naše pořadí oblíbenosti cronutů. První vede kokosové raffaelo, nic ho nesesadilo ani u nás, ani v první příčce prodeje. Nechápu, pořád nechápu, jak jde vytvořit takovou náplň, která úplně kompletně kopíruje raffaelo – je to nebe! Druhý v pořádí je slaný caramel s polevou z nutely, výborný slaný karamel, víc netřeba říkat… O třetí příčku se dělí několik ovocných náplní, bylo by nefér nějakou sesadit – maliny s pistáciovou polevou, kokosovo-mangový s mango polevou, borůvkový s creme fraiche a citronový s malinovou polevou. Vždycky je dobré nějaký lehčí ovocný, který vyrovná ty sladší a hutnější.

<3

Nakonec bych chtěla ještě zmínit, že Oh deer bakery má moc milou obsluhu, což nebývá v Praze úplně tak časté, podniky těží dostatečně z turismu. Už teď se těším na další návštěvu a nové příchutě. Dokud si cronuty udrží kvalitu, udrží si i své stále zákazníky.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *