Ačkoliv nejsem ve stravě na nastávající matku příliš paranoidní, když to jde vyhnu se syrovému masu a syrovým vejcím. Tyhle dvě složky potravy mě za syrova nikdy příliš nelákaly a teď za nimi ještě vidím malá zdravotní rizika. Na blogu již několik let visí recept na tiramisu, které neobsahuje vejce a směle se vyrovná italskému originálu a teď přicházím s novou vezí čokoládové pěny. Ta může být dokonce veganská, pokud použijete rostlinnou želatinu.
Snadná čokoládová pěna z kokosového mléka (bez vajec)
(3-4 porce)
- 70g kokosového mléka (tekutá část kokosového mléka)
- 100g hořké čokolády 70% kakaa
- 10g želatinového ztužovače
- 130g kokosové smetany (tuhá část kokosového mléka)
Nejdříve si necháme kokosové mléko vychladit několik hodin v lednice. Oddělí se na dvě složky – tekutější mléko a kokosovou smetanu. Nejdříve si odlijeme tekutou část a rozpustíme ji v hrnci s čokoládou nalámanou na kousky. Směs i po odstavení občas promícháme, a když přestane být horká, tak do ní přisypeme želatinový ztužovač. Pořádně promícháme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Poté si odebereme ze zbylého mléka kokosovou smetanu a prošleháme ji tak, jako bychom dělali klasickou šlehačku (jen je to rychlejší). Ušlehanou kokosovou šlehačku opatrně lžící vmícháme do čokoládové směsi. Hotovou pěnu rozdělíme do skleniček a necháme několik hodin ztuhnout.
P.S. Kokosová pěna je skvělá s drobným lesním a zahradním ovocem.
P.P.S. Vzniknou vám menší porce, které jsou pekelně dobré i syté.
2 Comments
Sandra
Vyborny a jednoduchy recept. Mela jsem chut na cokoladovou penu, ale bez vajec a tento recept me zaujal jednoduchosti. Ikdyz to v prubehu nevypadalo, pena pekne ztuhla. Davala jsem platkovy zelatinovy ztuzovac a popletla jsem pomer vody, ale pena nakonec ztuhla a chutove je moc dobra. Jsem nadsena. Dekuji. S.
LucaS
To jsem ráda, že se to povedlo 🙂 lze použít lze samozřejmě i ta želatina v platících, zafunguje to úplně stejně, jen je s tím více “patlání”.