Většina z nás si pamatuje z dětství dort z piškotů, (ideálně kompotovaného :D) ovoce a řádně oslazené zakysané smetany. Ten dort dětem moc chutnal, ale kromě nutričních kvalit většinou postrádal ještě jednu věc – a to je stabilita. Určitě si pamatuje to, jak některé pokusy vašich maminek končily tím, že se rozdávaly na talířky dortové hromadky. Tomu jde předejít trikem s želatinovým ztužovačem, který dort hezky nenásilně zpevní a nemusíte se bát případné katastrofy. Tento dort je ještě odlehčený půlkilem nízkotučného tvarohu, ale věřte, že to na chuti není poznat.
Zdravý nepečený dort s piškoty a ovocem
- 2 vaničky nízkotučného tvarohu
- 200g bílého jogurtu
- 200g zakysané smetany
- med/čekankový sirup dle chuti (cca 6 lžic)
- sáček želatinového ztužovače
- jahody, třešně, nektarinky
- velké balení dětských piškotů(400g)
Připravíme si velkou dortovou formu a zevnitř ji vyložíme dvěma kusy alobalu. Ve velké míse prošleháme tvaroh s bílým jogurtem a zakysanou smetanou. Dosladíme dle chuti medem či čekankovým sirupem (piškoty jsou sladké, tak to není nutné přehánět). Želatinový ztužovač si rozmícháme ve 100ml teplé vody a dvě minuty šleháme metličkou. Poté k němu přidáme dvě lžíce krému a znovu prošleháme metlou, a teprve poté tuto želatinovou směs prošleháme se zbylým krémem. Na dno formy si rozložíme rovnoměrně první třetinu piškotů, které poklademe plátky nektarinek a zalijeme první třetinou krému. Na něj rozložíme další třetinu piškotů, které pečlivě přitlačíme na krémem. Poklademe jahodami a zalijeme také druhou třetinou krému. Nakonec rozložíme poslední vrstvu piškotu a zalijeme zbylým krémem. Dort v lednici necháme ztuhnout alespoň 6 hodin, ideálně přes noc. Před krájením ozdobíme zbylým ovocem.