Bavorské vdolečky smažené na domácím přepuštěném másle

Pamatuje si tuhle klasiku? Většina z nás má bavorské vdolečky spojené se školní jídelnou a z jedním z těch oblíbených sladkých jídel. To, co, mi vždycky na podobných receptech vadilo, je jídlo smažené na nejlevnějším slunečnicovém nebo řepkovém oleji, který je z jídla cítit; někomu to vadí více, někomu méně. Prima alternativou je smažené na přepuštěném másle, které jsem vyráběla z másla v akci (24Kč), tentokrát není nutné používat to nejkvalitnější máslo. Smažení na přepuštěném másle bylo klasickou přípravou našich prababiček a musím říct, že výbornou. Vdolky do sebe nenasály prakticky žádný tuk a byly bezvadné. P.S. Špaldovou mouku snadno nahradíte klasickou pšeničnou, med naopak krystalovým cukrem. Bavorské vdolečky smažené na domácím přepuštěném másle 120ml mléka 15g čerstvých kvasnic 20g medu 100g polohrubé špaldové mouky 150g hladké špaldové mouky (+ na zpracování těsta) 1 vejce 30g másla 2 lžíce rumu/amaretta švestková povidla vaničkový tvaroh/zakysaná smetana + tvaroh na strouhání přepuštěné máslo: 250g másla (+ jemné sítko)   Nejdříve si den předem vytvoříme přepuštěné máslo. Máslo nakrájíme na kostky a rozpustíme v kastrůlku, když začne bublat, snížíme teplotu vařiče a máslo necháme pozvolna vařit. Při přepuštění máslo vydává praskavavé zvuky a jeho barva se mění na jasně zlatou, nikoliv hnědou. Průběžně odebíráme lžící bílou pěnu, kterou můžeme v dalších dnech použít do pečení, kaše nebo na chleba. Hotové máslo už netvoří pěnu a má zlatou barvu. Necháme trochu zchladnout a poté přelijeme přes jemné sítko do pečlivě vymyté sklenice. V lednici necháme ztuhnout, poté používáme stejně jako olej.   Na vdolečky si nejdříve připravíme kvásek, mléko zahřejeme a do vlažného přidáme rozdrobené droždí a med. Směs na kvásek promícháme a necháme několik minout odpočinout. Mezitím si v míse smícháme obě mouky, sůl, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a rum. Nakonec přidáme oživlý kvásek a zpracujeme rukama těsto. Postupěn přisypáváme další mouku do doby než je těsto hlakdé a nelepivé. Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme hodinu odpočívat. Poté těsto rozválíme na ploše podsypané moukou a z plátu, který má zhruba 2cm vykrajujeme skleničkou kolečka. Necháme opět kynout zhruba 30 minut. Vě větším hrnci rozpálíme dostatečné množství přepuštěného másla – vdolky se při smažení nesmí dotýkat dna. Do vykrájených koleček z těsta uděláme druhou stranu vařečky dírku, aby se lépe propekly. Kolečka postupně vkládáme do přepuštěného másla a smažíme z jedné i druhé strany. Hotové odkládáme na papírové ubrousky a ještě otřeme přebytečný tuk. Hotové vdolky podáváme potřené povidly a s tvarohem.